Autoritatile din Arad au atras 230 de milioane de euro din fonduri UE

Joi, 12 August 2010, ora 16:03
1057 citiri
Autoritatile din Arad au atras 230 de milioane de euro din fonduri UE

Autoritatile si institutiile publice din judetul Arad au atras, anul acesta, aproximativ 230 de milioane de euro din fonduri europene, ponderea cea mai mare revenind Consiliului Judetean, care a atras finantari de peste 208 milioane euro, transmite corespondentul NewsIn.

Prefectura Arad a realizat o situatie a proiectelor pe fonduri europene din judet initiate si atrase de catre autoritatile si institutiile publice, pana in luna iulie 2010.

Monitorizarea a fost facuta atat pentru proiecte depuse, aflate in faza de evaluare, cat si pentru initiativele de proiecte ale unitatilor administrativ-teritoriale.

Prefctul Aradului, Calin Bibart, a anuntat, joi, ca in judet au fost depuse spre evaluare, pana in luna iulie 2010, un numar de 43 proiecte avand ca beneficiari unitatile administrativ-teritoriale si 4 proiecte ale altor institutii publice, cu o valoare totala de 109.537.000 euro, ponderea cea mai mare avand-o proiectele depuse de consiliile locale, adica 103.755.000 euro.

"Pana acum au fost aprobate si s-au semnat contracte de finantare pentru 38 de proiecte, 18 fiind depuse de consilii locale si 20 de serviciile publice deconcentrate, din acestea majoritatea fiind depuse de unitati scolare pe programele Comenius si Leonardo da Vinci. Valoarea totala contractata se ridica la 228.022.000 euro, ponderea cea mai mare revenind Consiliului Judetean, care a atras finantari in valoare de 208.781.000 euro, pentu proiecte de mare anvergura pe programul sectorial de mediu cum ar fi «Sistem integrat de gestionare a deseurilor» si «Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa»", a declarat Calin Bibart.

Prefectul a mai mentionat ca judetul Arad se afla peste media nationala in privinta fondurilor europene atrase pentru proiectele administratiilor locale sau ale institutiilor publice.

"Perioada de implementare a proiectelor este in general cuprinsa intre 24 si 36 de luni", a mai mentionat Bibart.

Printre dificultatile intampinate in procesul de absorbtie a fondurilor europene care au fost semnalate Prefecturii Arad sunt cele legate de durata mare in procesul de evaluare si selectie, de implementarea diferitelor activitati cuprinse in proiect, de depunerea primei cereri de finantare in cazul consiliilor locale care au avut echipa proprie de proiect.

Dificultati au fost intampinate si in ceea ce priveste necesitatea asigurarii unor fonduri suplimentare pentru achitarea comisioanelor aferente scrisorii de garantie bancara la avansul de 20% solicitat.

"Pentru prima perioada de monitorizare nu ne-au fost semnalate riscuri majore cu privire la posibilitatea pierderii finantarilor pentru proiectele aplicate de autoritatile si institutiile publice. De asemenea, nu am fost sesizati referitor la intarzieri semnificative in organizarea licitatiilor sau in implementarea proiectelor", a mai precizat Calin Bibart, prefectul judetului Arad.

#fonduri ue proiecte arad , #UE