Bancile centrale, pregatite pentru orice scenariu in Grecia

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 10:10
1450 citiri
Bancile centrale, pregatite pentru orice scenariu in Grecia

Bancile centrale, incepand cu Tokyo si terminand cu Londra, au anuntat ca sunt pregatite cu lichiditati de urgenta pentru stabilizarea pietelor in situatia in care alegerile de duminica din Grecia vor cauza turbulente.

Problemele din Grecia au fost discutate de oficialii celor mai puternice state din lume care s-au intalnit zilele trecute in cadrul summitului G20 in Los Cabos, Mexico, scrie Reuters.com.

Atat sefii statelor, cat si ministrii de finante vor urmari indeaproape alegerile din Grecia. Potrivit Forbes.com, daca Alexis Tsipras, reprezentantul partidului de stanga Syriza Party, va castiga alegerile, este foarte probabil ca pietele din intreaga lume sa intre intr-o criza.

Evitarea unui blocaj

Din acest motiv, oficialii G20 au anuntat pentru Reuters ca pentru a evita un posibil blocaj al creditarii, bancile centrale sunt pregatite sa injecteze lichiditati de urgenta. Nu a fost inca facut public un intreg plan de actiuni, insa pentru inceput, principalii factori de decizie politica vor lua toate masurile pentru a asigura stabilitatea sistemului global financiar.

Rezerva Federala (banca centrala a SUA) a concretizat deja cu principalele banci centrale acorduri prin care va asigura lichiditati in dolari americani, la dobanzi mici.

In septembrie 2011, FED, BCE, si bancile centrale din Anglia, Japonia si Elvetia au stabilit sa ofere bancilor linii de finantare nelimitate in moneda americana prin diversificarea oportunitatilor de finantare.

Mai exact, acestia au pus la dispozitie trei operatiuni de finantare cu lichiditati, cu o perioada medie de maturitate de 3 luni pentru a evita un blocaj de lichiditate asemanator cu cel de dupa esecul Lehman.

De asemenea, in timp ce sunt puse la punct aceste proceduri, bancile centrale vor continua sa cumpere bonduri, sa intervina pe pietele valutare si chiar se vor coordona in luarea masurilor de relaxare monetara cantitativa.

De cealalta parte, pietele sunt in criza de patru luni, si nici una dintre masurile luate de factorii de decizie nu a fost utila. Weekendul trecut, Uniunea Europeana a anuntat ca va recapitaliza bancile din Spania cu 100 de miliarde de euro si deja valoarea actiunilor din intreaga lume a scazut.

In timpul ultimei sedinte de tranzactionare, randamentul titlurilor de stat pe zece ani a crescut pana la 7%.

Potrivit agentiei Fitch, fondurile monetare de investitii din Statele Unite au taiat expunerile din zona euro cu 63% incepand cu sfarsitul lunii mai 2011.

Posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro este foarte mare. Tsipras a anuntat deja ca nu va face nici un fel de coalitie cu partidele majoritare din Grecia, si este impotriva oricarei masuri de austeritate. Daca Tsipras va castiga, luni pietele vor intra in criza.

Bursele sunt pe plus

La aflarea rezultatelor discutiilor, actiunile bancare globale tranzactionate pe bursa din New York au crescut. Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs si Morgan Stanley au inregistrat mari castiguri in a doua parte a ultimei sedinte de tranzactionare. La fel s-a intamplat cu Deutsche Bank, HSBC, Banco Santander si Barclays.

Dat fiind faptul ca evolutia crizei datoriei suverane din Europa parea a se apropria de final, sentimentul ca situatia economica a zonei euro era un punct de reper pentru investitorii de pe intreg mapamondul, aproape ca disparuse.

De la momentul in care a aparut posibilitatea unui faliment al Greciei, investitorii din intreaga lume au inceput din nou sa fie influentati negativ de situatia din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza zona euro, #banci centrale criza Grecia, #alegeri grecia, #moneda euro, #ajutor financiar Grecia Eurogroup , #UE