Bancile din tarile UE ar putea cotiza la factura crizei mondiale

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 17:10
1239 citiri
Bancile din tarile UE ar putea cotiza la factura crizei mondiale

Oficialii de la Bruxelles vor cere aprobarea ministrilor de Finante si Comisiei Europene pentru infiintarea unei taxe pentru bancile din tarile membre ale blocului comunitar, care vor cotiza, astfel la factura crizei financiare mondiale, informeaza Les Echos, transmite NewsIn.

Oficialii europeni vor prezenta noul proiect de lege sub forma unui raport, in speranta ca respectiva taxa va putea fi implementata "din octombrie 2010".

Oficialii europeni spera sa primeasca aprobarea, in cursul saptamanii viitoare, pentru proiectul taxei si spera ca aceasta va fi adoptata, ulterior, si la nivel international, informeaza Les Echos.

Proiectul de lege va fi prezentat in cadrul urmatorului summit G20, al tarilor dezvoltate si emergente, care va avea loc la sfarsitul lunii iunie, la Toronto.

Cu toate acestea, este evident ca nu exista inca un consens in aceasta privinta la nivel mondial, mai ales dupa ultima reuniune provizorie a ministrilor de finante ai G20 din Coreea de Sud, unde ideea unei astfel de taxe s-a lovit de opozitia unor state ca Brazilia, Canada, India si Australia.

In aceste conditii, Europa este pregatita sa demareze proiectul de una singura.

Textul proiectului de lege, care va fi prezentat pentru prima oara in format final in cadrul reuniunii sefilor de stat si de guvern ai tarilor membre UE din 17 iunie, la Bruxelles, subliniaza ca "Consiliul european este de acord cu introducerea unei taxe asupra institutiilor financiare, care vor garanta astfel contributia lor la platirea facturilor de pe urma crizei", informeaza cotidianul francez.

Textul mai mentioneaza ca in discutiile preliminare trebuie abordata problema "egalitatii tratamentului" bancilor, in sensul in care institutiile europene nu vor fi penalizate prea dur in raport cu concurentii lor, in cazul refuzarii acestei taxe.

Comisia Europeana doreste ca fondurile adunate din aceasta taxa sa alimenteze fondurile de urgenta ale sectorului financiar pentru a veni in ajutorul institutiilor in cazul unei noi crize viitoare.

Unele tari, cum ar fi Germania sau Franta, prefera ca banii proveniti din noua taxa sa alimenteze direct bugetele nationale. 

#criza, #financiare, #fonduri, #institutii, #taxa , #UE