Bancile din zona euro vor rambursa doar 12,5 miliarde de euro din imprumuturile BCE

Vineri, 01 Martie 2013, ora 22:36
1190 citiri
Bancile din zona euro vor rambursa doar 12,5 miliarde de euro din imprumuturile BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca bancile din zona euro vor achita saptamana viitoare 12,495 miliarde de euro (16,34 miliarde de dolari) din imprumuturile pe trei ani acordate de BCE, mai putin decat se estima, un semn ca ele prefera sa-si pastreze excedentul de numerar, in cazul in care reapar turbulentele pe pietele financiare.

Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor, scrie Reuters.

Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.

Aproximativ 66 institutii financiare vor achita banii in 6 martie, 4.176 miliarde de euro sunt din prima operatiune de refinantare iar 8,319 miliarde de euro din a doua, a anuntat vineri BCE.

Economistii intervievati de Reuters estimau ca bancile vor achita 3 miliarde de euro din prima operatiune de refinantare si cinci miliarde de euro din a doua.

In ianuarie, bancile din zona euro au decis sa achite 137,2 miliarde de euro, prima ocazie cand s-a putut realiza plata anticipata pentru prima operatiune de refinantare apoi au platit 61,1 miliarde de euro pentru a doua operatiune de refinantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rambursari Banca Centrala Europeana, #imprumuturi BCE, #imprumuturi banci zona euro , #UE