Bancile mici nu scapa de supravegherea uniunii bancare

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 11:50
1310 citiri
Bancile mici nu scapa de supravegherea uniunii bancare

Comisarul european pentru piata unica si servicii, Michel Barnier, a prevenit Berlinul ca nu vor fi facute exceptii cu privire la uniunea bancara din Europa, potrivit unui interviu ce urmeaza sa apara in editia de duminica a publicatiei germane Welt am Sonntag, scrie AFP.

In timp ce Berlinul doreste ca bancile de economii si cele cooperative sa fie excluse din uniunea bancara, Barnier afirma in interviu: "Nu dorim sa excludem anumite sectoare. Pur si simplu nu se pune problema".

"Daca acceptam asemenea exceptii, toate tarile vor cere asa ceva. Si atunci, nu vom mai avea un sistem european de supraveghere. Iar sistemul de supraveghere nu trebuie sa depinda de marimea institutiilor. Am vazut in ultimii ani ca si bancile mici sau de marime medie pot pune probleme", a adaugat el.

Liderii europeni s-au angajat cu prilejul summitului din octombrie sa introduca in 2013 un mecanism de supraveghere a bancilor din zona euro, o prima etapa spre uniunea bancara si o conditie pentru ca zidul de protectie al uniunii monetare, MES, sa poata recapitaliza direct bancile in dificultate.

Proiectul de uniune bancara vizeaza transferul integral sau partial al puterii de supervizare Bancii Centrale Europene (BCE), privilegiata in raport cu Autoritatea Bancara Europeana, care nu si-a gasit un loc bine definit dupa crearea sa la inceputul lui 2011.

In acelasi interviu, Barnier a mai respins o cerere a Germaniei, cu privire la supunerea tuturor institutiilor bancare la un test de stres inainte de a trece sub controlul BCE. "Am efectuat deja teste complete in ultimii ani. Datele sunt pe masa, asa ca nu vad de ce ar trebui facute din nou", a mentionat comisarul european Michel Barnier.

#comisar european piata unica servicii, #comisar Michel Barnier, #exceptii uniune bancara, #excludere sectoare uniune bancara, #supraveghere uniune bancara UE, #teste stress uniune bancara, #Michel Barnier interviu Germania , #UE