Bancile strang 200 de miliarde pentru salvarea euro, prin FMI

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 18:23
1284 citiri
Bancile strang 200 de miliarde pentru salvarea euro, prin FMI

Bancile centrale din zona euro ar putea asigura suma de 200 de miliarde de euro pentru combaterea crizei datoriilor, prin intermediul FMI, potrivit unei noi propuneri discutate la varful Uniunii Europene.

Intalnirea, care a avut loc in 29 noiembrie si la care au participati ministrii de finante, dar si presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a fost momentul in care s-a dat unda verde dezvoltarii acestui plan, au declarat surse apropiate situatiei, pentru Bloomberg.

Sumele luate in discutie de catre oficiali variaza intre 100 de miliarde si 200 de miliarde de euro, potrivit surselor.

Intr-adevar, nevoia unui nou instrument pentru a pune capat crizei a aparut odata cu esecul eforturilor menite sa sporeasca fondul de salvare al Europei de 440 miliarde de euro, pana la un trilion de euro.

Potrivit acestei propuneri, bancile centrale nationale ar "recicla" fondurile prin FMI, cel mai probabil pentru a evita programele speciale pentru imprumutarea Italiei si Spaniei, cu reguli mult mai stricte.

"Speram la o sustinere maxima din partea FMI si BCE", declara ministrul belgian de Finante, Didier Reyners, pe 30 noiembrie.

Ideea vine in avantajul guvernelor din tarile bogate, precum Germania, care nu sunt dispuse sa acorde imprumuturi mai mari statelor cu datorii substantiale. Astfel, s-ar putea genera o noua sursa de fonduri, fara sa se incalce regulile europene, care interzic bancilor centrale sa ofere finantare bugetara directa.

Toate cele 17 banci centrale din zona euro isi dezvolta activitatile sub umbrela BCE, iar seful institutiei, a oferit, joi, un indiciu care poate fi considerat o veste buna - ar putea exista o oarecare asumare de rol impotriva crizei din partea institutiei, atata timp cat guvernele zonei se indreapta clar catre o unitate fiscala.

Cancelarul german, Angela Merkel, a prezentat elementele acestei strategii de "unitate fiscala", vineri, cerand ca amendamentele tratatelor de la baza UE sa includa sanctiuni automate pentru tarile care depasesc limita de deficit de 3 procente din PIB, si datorii de peste de 60% din PIB.

Totusi, un astfel de program nu ar putea substitui o achizitie mai "sanatoasa" de obligatiuni din partea Bancii Centrale Europene, pe care tari precum Spania le-au cerut. Banca Centrala Europeana a achizitionat 203 miliarde de euro in obligatiuni de la trei tari care au primit ajutor financiar: Grecia, Irlanda si Portugalia, plus de la Italia si Spania, din mai 2010, pana acum.

Obligatiunile Italiei si Spaniei au crescut, vineri, marcate de speranta ca liderii europeni vor alcatui un plan mai solid in summitul din 8-9 decembrie, care ar putea asigura o implicare mai mare a Bancii Centrale Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci centrale fonduri euro, #salvare cirza UE, #initiativa UE , #UE