Barroso: UE ar trebui sa aiba un buget comun, o uniune bancara si politica

Joi, 14 Iunie 2012, ora 10:31
1311 citiri
Barroso: UE ar trebui sa aiba un buget comun, o uniune bancara si politica

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in plenul Parlamentului European ca statele membre trebuie sa fie de acord cu un buget comun, o uniune bancara si, in cele din urma, cu o uniune politica pentru a salva Uniunea.

"Comisia a sustinut intotdeauna ca o combinatie de masuri imediate si masuri pe termen mediu si lung reprezinta o parte a solutei de care avem nevoie pentru a depasi aceasta criza. Nu sunt convins ca urgenta (uniunii) este inteleasa pe deplin in toate capitalele", a precizat Barroso.

Presedintele Comisiei Europene a metionat ca, printre masurile pe termen mediu ce se impun, se numara implementarea proiectelor aprobate pentru o guvernare ecomica europeana.

Dintre masurile vizate pe termen lung Barroso a facut referire la uniunea economica, monetara dar si bancara, iar, in ultima instanta politica.

In contextul evenimentelor din ultima perioada si data fiind slaba absorbtie a fondurilor structurale, presedintele CE a declarat, miercuri, la Strasbourg ca este necesar ca fiecare stat membru sa se asigure de cresterea financiara si de suplimentarea locurilor de munca.

"Exista o singura Uniune. Exista un singur Parlament. Exista o singura Comisie Europeana. Si acesta pentru ca fragmentarea nu este o optiune. Stabilitatea financiara si prosperitatea economica prin uniunea economica si monetara, si, in cadrul acesteia, prin moneda unica europeana, sunt scopurile noastre. Atat pentru cei care sunt deja in zona euro, cat si pentru cei care se pregatesc sa se alature ei", a adaugat Barroso.

Presedintele CE a precizat ca le va cere "angajamente concrete" liderilor europeni, la Consiliul European din 28 si 29 iunie.

Jose Manuel Barroso, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si liderul Eurogrup, Jean-Claude Juncker, vor prezenta o declaratie comuna privind modalitatea in care liderii europeni sa puna capat crizei. Textul va fi un manifest politic.

#UE buget comun, #UE uniune bancara, #Barroso UE , #UE