Barroso: UE nu va ajuta Kievul sa plateasca gazul rusesc

Sambata, 20 Iunie 2009, ora 16:19
1240 citiri
Barroso: UE nu va ajuta Kievul sa plateasca gazul rusesc

Uniunea Europeana nu va ajuta Ucraina sa plateasca pentru importurile de gaz rusesc, dar institutiile financiare internationale ar putea interveni pentru evitarea unei crize, a declarat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, dupa summitul european, transmite Reuters, citat de NewsIn.

"Nu este responsabilitatea noastra, acest lucru trebuie sa fie clar", a declarat Barroso vineri, la summitul european la care urma sa se discute si despre acest subiect.

Barroso i-a avertizat pe sefii de stat ca dificultatile pe care le intampina Ucraina ar putea duce la intreruperea aprovizionarii cu gaz rusesc luna viitoare, asa cum s-a intamplat in ianuarie.

"Exista riscul unei alte crize majore a gazului peste cateva saptamani", a declarat el.

Rusia furnizeaza in jur de un sfert din gazul consumat in UE, iar circa 80% din acest gaz ajunge in tarile europene tranzitand Ucraina.

Barroso le-a mai spus liderilor ca a discutat joi cu agentii internationale, inclusiv Fondul Monetar International, si companii energetice europene, pentru a gasi o solutie la acest impas.

"Cateva institutii financiare internationale si companii europene din domeniul gazului au spus ca sunt dispuse sa ofere ajutor" pentru evitarea unei crize, a spus Barroso la summit, potrivit unui discurs obtinut de Reuters.

Pe de alta parte, premierul ucrainean Iulia Timosenko a explicat ca in Ucraina, consumatorii casnici isi acopera 85% din factura la gaz, dar companiile consumatoare nu platesc mai mult de 30% din cat consuma, ceea ce agraveaza datoriile Naftogaz, compania nationala a gazelor.

"Cum sa gaseasca guvernul si Naftogaz solutii pentru a rezolva platile catre Rusia pentru gaz, cand in interiorul tarii, exista datorii de 26 de miliarde de hrivnii (3,4 miliarde de dolari) pentru gaz?

Aceasta este suma totala care trebuie platita pentru gazul pe care il consumam tot anul si cifra creste de la luna la luna si se transforma intr-o tragedie nationala", a declarat Timosenko in discutii cu oficiali locali.

Naftogaz avertizeaza ca va avea dificultati la plata facturilor urmatoare si are nevoie de credite de circa 4,2 miliarde de dolari, pe care spera sa le primeasca de la bancile europene.

Compania afirma insa ca se poate evita contractarea de imprumuturi masive, daca firmele europene ar cumpara gaz din Rusia si l-ar depozita in Ucraina pentru a evita o noua criza.

Compania germana RWE si-a exprimat interesul pentru aceasta idee si a anuntat ca a prezentat niste propuneri clare. Insa cea mai mare companie germana in domeniul gazului, E.ON Ruhrgas, a respins o asemenea posibilitate.

La randul sau, grupul industrial european Eurogas a anuntat ca isi consulta membrii si nu poate da inca un raspuns.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#barroso, #ue, #kiev, #gaze , #UE