Barroso: UE si Rusia au facut "pasii comuni catre calatorii fara vize"

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:41
1284 citiri
Barroso: UE si Rusia au facut "pasii comuni catre calatorii fara vize"

Uniunea Europeana si Rusia au lansat joi, la summitul desfasurat la Bruxelles, "Pasii comuni catre calatoriile fara vize", care vizeaza masurile necesare pentru deschiderea negocierilor asupra unui sistem complet liberalizat de vize.

"Este important sa existe relatii mai stranse intre popoarele noastre. Iata de ce am placerea de a confirma ca azi am lansat "Pasii comuni catre calatoriile fara vize",a anuntat presedintele CE Jose Manuel Barroso, in conferinta de presa de la finalul Summitului UE-Rusia.

"Am convingerea ca acest proces va continua in directia pozitiva; obiectivul nostru este de a avea un regim liberalizat de vize intre Rusia si Uniunea Europeana", a mai spus seful executivului comunitar.

Ideea a fost reluata si de presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, care a apreciat ca aprobarea noilor masuri va duce la consolidarea parteneriatului strategic dintre Bruxelles si Moscova.

"Principiile si valorile parteneriatului nostru strategic sunt, de asemenea, testate si evaluate pe baza evolutiilor in domeniul politic. Intr-adevar, sprijinul opiniei publice pentru dezvoltarea parteneriatului strategic are o valoare importanta, strans legata de acest domeniu", a mentionat Van Rompuy.

Cei doi lideri europeni au salutat aderarea Rusiei la OMC, care va deveni efectiva vineri.

Potrivit lui Herman Van Rompuy, aderarea Rusiei la OMC va fi un important instrument pentru modernizare si deschide calea catre numeroase oportunitati pentru comert, investitii si crestere globala.

Un alt subiect abordat la Summitul UE-Rusia desfasurat joi la Bruxelles a fost situatia actuala din Siria. In aceasta privinta, presedintele Consiliului European a cerut sprijinul Moscovei pentru actiunile Consiliului de Securitate al ONU si pentru planul prezentat de Liga Araba.

In fine, UE si Rusia s-au angajat sa continue dialogul in vederea gasirii unei solutii diplomatice cu privire la dosarul nuclear iranian, chestiune ce reprezinta motiv de preocupare pentru ambele parti, a mai spus Herman Van Rompuy.

#Barroso vize Rusia, #summit Rusia Uniunea Europeana, #liberalizare vize , #UE