Barroso: UE si SUA incep negocierile privind acordul de liber-schimb conform programului

Joi, 04 Iulie 2013, ora 19:10
1259 citiri
Barroso: UE si SUA incep negocierile privind acordul de liber-schimb conform programului

Negocierile dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana asupra unui acord de liber-schimb vor incepe saptamana viitoare, dar, in paralel, grupuri de lucru urmeaza sa clarifice amploarea spionajului practicat de americani, a anuntat miercuri presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

"Am convenit astazi asupra urmatorului lucru: noi credem in relatia transatlantica (...) dar noi vrem in acelasi timp grupuri de lucru", care sa analizeze impactul practicilor de spionaj americane, a declarat Barroso la Berlin la capatul unei intrevederi cu 18 sefi de stat si de guvern din UE si dupa un diferend intre Paris si Berlin cu privire la calea de urmat, citat de France Presse.

Potrivit lui Barroso, SUA si-ar fi exprimat deja acordul pentru implementarea unor astfel de grupuri de lucru. "Este bine sa spunem ca aceste grupuri isi vor incepe activitatea in paralel cu negocierile", a adaugat cancelarul german Angela Merkel intr-o conferinta de presa. "Timpul ne preseaza", a afirmat ea, declarandu-se "foarte multumita" de faptul ca Uniunea Europeana "este pe aceeasi lungime de unda politica" in acest caz.

In aceasta dimineata insa punctele de vedere erau inca impartite. Berlinul se pronuntase in favoarea unui debut rapid al negocierilor, in timp ce Parisul pleda pentru o "suspendare temporara" a procesului, pe fondul dezvaluirilor ingrijoratoare cu privire la spionajul practicat de serviciile de informatii americane in Europa.

La Berlin, presedintele francez Francois Hollande a declarat: "nu poate exista o deschidere a negocierilor comerciale fara a avea in acelasi timp, la aceeasi data, deschiderea discutiilor cu SUA referitor la activitatea serviciilor de informatii in tarile noastre si la protectia datelor private". Aceasta pozitie "este un compromis", a spus el, "dar este varianta cea buna".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#liber schimb Europa SUA, #negocieri comert UE SUA, #politica externa europeana, #relatii comerciale Europa SUA , #UE