Basescu: Rata de rateu in diagnostic de 40% in sanatate, efect al sistemului de educatie

Marti, 30 Martie 2010, ora 09:09
1284 citiri
Basescu: Rata de rateu in diagnostic de 40% in sanatate, efect al sistemului de educatie

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la o dezbatere privind noua lege a educatiei, ca o comisie prezidentiala care a evaluat sistemul de sanatate din Romania arata ca rata de rateu in diagnostic ajunge la peste 40%, apreciind ca acesta este un efect al sistemului de educatie. 

"V-as ruga sa observati o afirmatie facuta foarte de curand de unul din statele importante din UE, care incepe sa demonteze un mit al medicilor pregatiti in universitatile romanesti. Este vorba de proaspete afirmatii venite din Franta, care spun negru pe alb ca medicii romani sunt slab pregatiti. De altfel, va pot spune ca o comisie prezidentiala care a evaluat sistemul de sanatate din Romania arata ca rata de rateu in diagnostic ajunge la peste 40% in sistemul de sanatate romanesc. Este un efect al sistemului de educatie", a declarat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a dat ca exemple diagnosticarea gresita sau supunerea la interventii chirurgicale a pacientilor care nu necesita acest lucru.

"Cam aici se invarte calitatea, intr-o zona extrem de sensibila a vietii de zi cu zi a cetatenilor, ca efect al calitatii sistemului de educatie din Romania. Nu trebuie sa va spun ca Romania nu este in primele cinci pentru niciuna din tarile UE ca nivel de atarctivitate din punct de vedere al studentilor, care sa vina sa studieze in Romania", a adaugat seful statului. El a dat asigurari ca nu a intentionat ca interventia sa "sa supere".

"Dar vreau sa fie o interventie care sa dea tonul discutiilor. Avem nevoie de o dezbatere cinstita, onesta, in care sa intelegem ca fara un sistem de educatie reformat, care sa raspunda nevoilor de competitie pe care Romania le are pentru a asigura cetatenilor ei un trai mai bun in perioada urmatoare, nu avem nicio sansa. Sansa Romaniei este legata de educatie", a mai aratat presedintele Basescu.

De asemenea, el a spus ca termenul de doua saptamani este prea scurt, avand in vedere ca deosebitea dintre proiectul de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea si cel aflat in dezbatere este "ca a fost defrisat de negocierile din alianta aflata la putere in momentul in care legea a fost promovata".

"La acel moment s-au facut, se pare, unele concesii, care au iesit din Pactul pentru educatie, dar interesul Guvernului a fost ca, mentinandu-se fondul Pactului pentru educatie, legea sa fie promovata. Deosebirea intre acea lege si ce avem acum pe masa este ca proiectul actual a fost defrisat de tot ceea ce nu era in Pactul pentru educatie sau a fost curatat de tot ceea ce aseza in pozitii negociate Pactul pentru educatie. Acum este Pactul pentru educatie transpus in lege, curat, asa cum l-am semnat noi toti. Inchei cu un apel de ceea ce se va decide legat de forma educatiei depinde competitivitatea Romaniei, implicit sansa romanilor de a trai mai bine in interiorul UE. Daca nu, (atunci - n.r.) vom ramane cu un deficit de cont curent urias, pentru ca nu avem capacitatea sa facem productie competitiva pentru piata europeana si pentru alte piete. Daca vom avea oameni bine pregatiti, vom avea aceasta capacitate si nu vom mai trai din imprumuturi ca sa ne platim salariile", a conchis Basescu. 

#basescu, # rata rateu, # sanatate, # educatie , #UE