Basescu: Trebuie sa ne integram in Schengen si zona euro inainte de revizuirea tratatelor UE

Vineri, 29 Martie 2013, ora 12:54
1475 citiri
Basescu: Trebuie sa ne integram in Schengen si zona euro inainte de revizuirea tratatelor UE

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca anticipeaza o revizuire a tratatelor UE, in urmatorii doi-trei ani, iar singura sansa a Romaniei este sa se integreze rapid in zona euro si Schengen, inainte de aceasta revizuire.

"Este esential ca Romania sa accelereze procesul de integrare in Uniunea Europeana. (...) Uniunea Europeana este framantata, decizii ca cea din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. (...) Ce s-a intamplat in Cipru ne arata ca, adesea, putem sa punem sub semnul intrebarii principii pe care le-am afirmat ani de zile.

Mai mult decat atat, ne arata ca structura Uniunii Europene este inca fragila si o Europa cu doua viteze este oricand posibila. De aceea sustin ca accelerarea procesului de integrare in Uniunea Europeana este unul fundamental pentru Romania", a afirmat presedintele Basescu, la Congresul avocatilor.

Seful statului a apreciat ca "o revizuire a tratatelor UE este iminenta".

"Am convingerea ca in urmatorii doi-trei ani, desi numai ce a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona, in urmatorii doi-trei ani tratatele UE se vor revizui din nou pentru adaptarea la realitati. Si vor fi doua realitati, realitatea statelor performante si realitatea statelor neperformante. De aceea, Romania trebuie sa isi fixeze prioritatile de integrare ca fiind cele mai mari prioritati ale ei", a mai spus Basescu.

Standardele cerute de MCV nu pot fi negociate

El a afirmat ca accederea in Schengen, in zona euro si consolidarea statului de drept trebuie facute "credibil si rapid" si "in timp util, pana la inceperea discutiilor despre revizuirea tratatelor UE".

"Imi este clar ca sunt state care nu vor sa mai plateasca pentru statele care nu se integreaza. Si nu stiu daca este pe buna dreptate sau nu, dar acest proces exista. Aceste semne de intrebare in mod nepublic sunt ridicate in cancelariile europene", a afirmat seful statului.

De asemenea, el a reluat ideea ca politicienii romani nu pot negocia la nivel UE respectarea standardelor cerute in monitorizarea MCV. "Romania poate negocia atunci cand isi poate facea treaba la ea acasa, nu ai cum sa negociezi cu statele membre ce va ca la piata: 'Hai treceti-ne si pe noi pe malul celalalt chiar daca nu suntem ca voi'. Noi ne-am angajat sa fim ca ei cand am cerut sa intram in UE. (...) Nimeni nu ne cere sa fim mai sfinti decat Fecioara Maria, dar ne cer sa respectam niste standarde politice, standarde de conduita care sa fie asemanatoare lor", a spus Basescu.

El a adaugat ca nu considera ca europenii sunt perfecti, insa si situatia din Romania trebuie sa fie cel putin la acel nivel de imperfectiune. Presedintele a spus ca Romania nu are alternativa la integrarea deplina in Uniunea Europeana si "nu are solutie reala" oricine gandeste ca putem ramane intr-o "zona gri".

Presedintele a subliniat ca s-a creat in ultima perioada "impresia ca Romania este un stat corupt", iar el nu contesta acest lucru, insa "a nu recunoaste ca judecatori, procurori, avocati, in ultimii cinci ani, au reusit sa lupte eficient impotriva coruptiei este gresit".

#Basescu tratate UE, #revizuire tratate Uniunea Europeana, #Romania Uniunea Europeana Basescu, #Basescu aderare Schengen , #UE