BCE: au fost retrase din circulatie 364.102 bancnote euro contrafacute in S2 din 2010

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 18:44
1534 citiri
BCE: au fost retrase din circulatie 364.102 bancnote euro contrafacute in S2 din 2010

Banca Centrala Europeana (BCE) anunta ca au fost retrase din circulatie 364.102 bancnote euro contrafacute in semestrul a II-lea din 2010, in scadere cu 5,9% fata de cantitatea recuperata in semestrul anterior, relateaza NewsIn.

Raportat la numarul tot mai mare de bancnote euro autentice aflate in circulatie, in medie, 13,6 miliarde in semestrul II 2010, volumul contrafacerilor se mentine foarte redus.

"Cu toate acestea, Eurosistemul, respectiv Banca Centrala Europeana (BCE) si cele 17 banci centrale nationale din zona euro recomanda in continuare publicului sa dea dovada de vigilenta in privinta bancnotelor primite in cadrul tranzactiilor cu numerar.

Bancnotele autentice pot fi recunoscute cu usurinta prin simplul test 'Atinge-Priveste-Inclina', prezentat atat in sectiunea referitoare la euro de pe website-ul BCE, cat si pe website-urile bancilor centrale nationale din cadrul Eurosistemului", se arata intr-un comunicat al bancii BCE precizeaza ca daca exista dubii, o bancnota suspecta trebuie verificata prin comparatie directa cu una despre care se cunoaste ca este autentica.

Orice persoana care banuieste ca a intrat in posesia unei bancnote contrafacute trebuie sa contacteze organele de politie sau, daca practica nationala permite acest lucru, banca centrala nationala.

Potrivit BCE, cupiurile de 20 euro si 50 euro sunt in continuare cele care inregistreaza cel mai mare numar de contrafaceri.

In cursul ultimului semestru, procentul bancnotelor contrafacute s-a diminuat in cazul cupiurii de 20 euro si a crescut in cazul celei de 50 euro.

Cumulate, acestea au reprezentat 81,5% din totalul contrafacerilor in semestrul II 2010.

Cele doua cupiuri sunt urmate de bancnota de 100 euro, cu 13,5% din totalul bancnotelor contrafacute.

Procentul celorlalte cupiuri de 5 euro, 10 euro, 200 euro si 500 euro este foarte scazut.

Cele mai multe (97%) dintre bancnotele contrafacute recuperate in semestrul II 2010 au fost identificate in tari din zona euro, numai aproximativ 1,5% provenind din state membre ale UE din afara zonei euro si 1,5% din alte regiuni ale lumii.

"Eurosistemul depune eforturi considerabile pentru a asigura buna informare a publicului cu privire la modalitatile de recunoastere a unei bancnote contrafacute si, in ceea ce priveste agentii profesionisti care opereaza cu numerar, identificarea precisa a bancnotelor contrafacute cu ajutorul aparatelor de sortare si procesare a bancnotelor si retragerea acestora din circulatie", se mai spune in comunicat. 

#bce, # bancnote, # euro , #UE