BCE cere guvernelor sa-si relanseze economiile

Joi, 03 Mai 2012, ora 18:30
1065 citiri
BCE cere guvernelor sa-si relanseze economiile

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a cerut joi guvernelor din zona euro sa vina cu o strategie de relansare a cresterii economice, in paralel cu consolidarea fiscala.

Draghi a spus ca nu exista "absolut nicio contradictie" intre un pact de crestere economica si pactul de consolidare a disciplinei bugetare.

"Sunt cu totul de acord ca problema cresterii economice trebuie sa revina in centrul atentiei, fara sa fie o contradictie cu nevoia de a continua consolidarea fiscala", a aratat Draghi.

Populatia si investitorii din Europa sunt tot mai dezamagiti de politica de austeritate promovata de Germania, concretizata cu incheierea unui pact fiscal (asa-numitul compact fiscal), in conditiile in care zona euro reintra in recesiune.

Seful BCE a spus ca programul institutiei de achizitie de obligatiuni suverane ramane in functiune, dar depinde de guverne sa isi aduca sub control costurile de finantare, prin aplicarea de reforme structurale.

"Instrumentele exista, dar programul de achizitii de obligatiuni nu este infinit sau vesnic", a precizat Draghi in conferinta de presa sustinuta dupa ce BCE a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 1%.

Se asteapta ca BCE sa sprijine zona euro

Pe pietele financiare exista asteptari tot mai mari ca BCE va trebui sa vina in ajutorul zonei euro, avand in vedere ca Spania este supusa unor presiuni intense, iar coalitia guvernamentala din Olanda s-a destramat.

Draghi a laudat insa eforturile Spaniei si Italiei, afirmand ca ambele tari au facut progrese semnificative.

Spania a intrat in a doua recesiune din ultimii trei ani, iar temerile investitorilor ca nu va putea respecta tintele de reducere a deficitului bugetar au readus tara in centrul crizei datoriilor, iar costul imprumuturilor a crescut.

El a mai spus ca Italia a facut un "progres remarcabil" si se afla pe un drum bun.

In privinta economiei zonei euro, Draghi considera ca situatia se va imbunatati pe parcursul acestui an, desi riscurile se mentin, iar inflatia la nivelul celor 17 state membre va ramane peste nivelul de 2%.

#crestere economica zona euro, #BCE zona euro, #relansare economica zona euro , #UE