BCE, pregatita sa cumpere obligatiuni suverane ale statelor cu probleme

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 10:50
1395 citiri
BCE, pregatita sa cumpere obligatiuni suverane ale statelor cu probleme

BCE este pregatita sa achizitioneze obligatiuni suverane ale statelor din zona euro care solicita asistenta si accepta programe de ajustare fiscala, a afirmat miercuri, la Hong Kong, Benoit Coeure, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene.

Lansarea programului BCE de cumparare de obligatiuni publice, denumit Outright Monetary Transactions (OMT), a ajutat la calmarea pietelor financiare si a redus costurile de imprumut pentru statele care se confrunta cu probleme financiare - inclusiv Spania - care, dupa asteptarile pietelor, ar fi trebuit sa solicite un pachet complet de asistenta financiara.

"Vreau sa confirm ca BCE este pregatita sa initieze OMT in momentul in care o tara a aplicat cu succes la Mecanismul European de stabilitate (ESM), cu implicarea FMI", a afirmat oficialul BCE.

Prezentat in luna septembrie, programul de cumparare de obligatiuni al BCE este conceput pentru a sustine tarile din zona euro care in prezent se confrunta cu dificultati pe pietele financiare. Activarea acestui program este insa insotita de o serie de conditii stricte. Tarile care vor cere ajutorul BCE vor trebui in prealabil sa ceara un plan de sprijin de la Fondul European de Stabilitate Financiara sau de la succesorul sau, Mecanismul European de Stabilizare.

Cu toate acestea, guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, se opune acestui plan care in opinia sa da BCE puterea de a tipari bani pentru a finanta direct guvernele europene, lucru pe care BCE nu are voie sa-l faca potrivit statutului sau.

De asemenea, sustine Benoit Coeure, Mecanismul unic de supraveghere (SSM) va reprezenta cheia stabilitatii financiare a Europei si va sprijini integrarea financiara in regiune. Oficialul BCE si-a exprimat speranta ca luna viitoare liderii politici ai UE vor accepta detaliile finale ale SSM.

"Sunt increzator ca liderii europeni vor fi de acord in decembrie cu detaliile finale ale SSM si vor confirma ca ne vom putea incepe oficial activitatea in 2013 si vom fi operationali din 2014", a declarat Benoit Coeure. Acesta a adaugat ca BCE isi mentine angajamentul de a implementa cu promptitudine reglementarile Basel III, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013.

"Intarzierea implementarii acestor reglementari de catre orice jurisdictie importanta va ridica serioase dubii asupra efortului general de reforma", a avertizat oficialul BCE.

Secretarul general al Comitetului de la Basel de Supraveghere Bancara, Wayne Byres, a insistat marti ca introducerea normelor de capital mai stricte pentru banci sa fie implementata asa cum se preconiza la 1 ianuarie 2013.

"Un numar mare de jurisdictii sunt gata sa demareze implementarea la 1 ianuarie 2013. Pastram data, iar cei care nu sunt gata la 1 ianuarie vor putea fi gata ulterior", a adaugat Byres. Acesta a subliniat ca cererile venite din partea SUA si UE privind amanarea introducerii noilor norme nu se afla pe agenda reuniunii din luna decembrie a Comitetului de la Basel.

Stabilite in anul 2010 de un comitet de banci centrale si organisme de reglementare din intreaga lume, normele Basel III ar urma sa oblige bancile sa-si constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, fata de 2% in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE achizitie obligatiuni zona euro, #BCE obligatiuni publice, #zona euro program BCE obligatiuni , #UE