BCE sfatuieste noile state membre UE sa nu se grabeasca sa adopte euro

Marti, 21 Noiembrie 2006, ora 13:12
883 citiri

Noile state membre UE trebuie sa se concentreze asupra indeplinirii, intr-o maniera sustenabila, a criteriilor de aderare la zona euro, si nu asupra adoptarii rapide a monedei unice, a declarat Juergen Stark, membru in Consiliul Executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.BCE nu ia in calcul modificarea conditiilor impuse pentru aderarea la zona euro, iar respectarea acestor criterii pe termen lung este in interesul statelor care au aderat la UE in anul 2004, a afirmat Stark, la o conferinta pe tema intregrarii europene. "Aderarea prematura la zona euro poate avea consecinte negative pentru un anumit stat, iar o tara pregatita insuficient s-ar putea confrunta cu dificultati in mentinerea stabilitatii economice si financiare, precum si a nivelului scazut al inflatiei", apreciaza oficialul BCE.

Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Malta, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia au aderat la blocul comunitar in anul 2004. Legislatia prevede ca statele noi membre sa adopte moneda euro, dar nu exista un termen limita.

Slovenia va deveni, in anul 2007, al treisprezecelea membru al zonei euro.

Stabilirea unor calendare realiste pentru aderarea la uniunea monetara ar facilita procesul de redresare a economiilor. Mai mute state au amanat datele stabilite initial pentru adoptarea euro, iar unele tari, precum Polonia si Ungaria, nu au fixat astfel de obiective.

"Evident, decizia de a stabili date tinta pentru adoptarea euro este la latitudinea fiecarui stat", a adaugat Stark.

In cazul in care noii membri UE aleg sa fixeze astfel de obiective, stabilirea datelor trebuie realizata intr-un mod credibil si realist, recomanda oficialul BCE.

Solicitarea Lituaniei privind adoptarea monedei unice in anul 2007 a fost respinsa, in acest an, in urma nerespectarii criteriului referitor la nivelul inflatiei.

Comisarul European pentru Politici Monetare, Joaquin Almunia, a declarat, la inceputul lunii noiembrie, ca Malta, Cipru si Sovacia sunt singurele state care au perspective realiste de adoptare a euro in acest deceniu.

NewsIn