Bilant: Cum arata Romania dupa 5 ani in UE- Specialisti Business24

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 18:00
3948 citiri
Bilant: Cum arata Romania dupa 5 ani in UE- Specialisti Business24

Dupa cinci ani in UE, Romania trage linie si isi face bilantul. Entuziasmul care a cuprins statul roman dupa aderare i-a impiedicat pe romani sa vada beneficiile si totodata greutatile pe care si le-au asumat.

Specialistii contactati de Business24 au conturat un tabloul realist al Romaniei din 2012, asa cum se vede dupa 3 ani de criza si 5 ani de cand poarta eticheta europeana.

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR

- Daca Romania nu ar fi intrat in UE la 1 ianuarie 2007, venea criza si nu mai intra nici pana in momentul de fata. Din pacate, a venit criza tocmai in anul in care noi am intrat in aceasta comunitate europeana. Calculele noastre aratau ca vor fi doi ani grei, in care vom suferi foarte mult din cauza eforturilor de adaptare, dupa care vom incepe sa fructificam avantajul de a fi tara membra a UE. Cei doi ani s-au multiplicat si vor fi inca multiplicati.

- Suntem in criza, important este ca impreuna cu Comisia Europeana si FMI am reusit sa facem doua contracte importante dintre care unul de imprumut si unul de protectie cu o suma pe care am putea s-o luam in cazuri extreme.

- Romania nu se poate misca fara finantare externa, inclusiv in vremea lui Ceausescu toata industrializarea s-a facut cu finantare externa. Cresterea importanta s-a produs pe fondul unei finantari excesive: 2004-2008 au fost ani in care au intrat in Romania cate 16 miliarde de euro, iar in 2009 am ajuns la 1-2 miliarde de euro pe an. Atunci, ne-a salvat cat de cat acest imprumut.

- Deocamdata Romania nu a oferit nimic UE. Speranta era ca noi vom schimba contul pasiv al integrarii noastre intr-un cont activ. Din cauza crizei, Romania nu a avut timp sa fie un cont activ al Uniunii Europene. Practic, ea nu a dat nimic acestei organizatii.

- UE i-a pus la dispozitie Romaniei 30 de miliarde de euro si i-a zis pot fi ai vostri daca sunteti in stare sa-i luati, iar noi, din motive economice, sociologice, psihologice si politice nu suntem in stare sa le luam. Va dau un singur exemplu. Pentru a angaja un contract pentru fonduri europene este o munca imensa si o raspundere imensa si din aceasta cauza foarte multi dintre cei care se incadreaza in norma si ar putea sa ia acesti bani nu vor sa se angajeze la acest efort imens. UE vine cu un nou concept: "nu va dam, luati".

- Nu stim cum va arata Romania mai tarziu. Sunt cateva prognoze potrivit carora aceste turbulente din UE se vor incheia la sfarsitul acestui an. Daca va fi asa, ne mai gandim la cum va fi Romania peste cinci ani. Daca aceste prognoze nu se adeveresc, Romania va fi cum este.

Niels Schnecker, consultant financiar

- Dupa cinci ani de cand ne aflam in UE, Romania imi apare ca o tara europeana ce sustine bugetul UE, fiindca ea a primit cu mult mai putin de la UE decat a oferit. Romania a dat cu un miliard mai mult decat a primit de la UE.

- Noi am fi putut sa profitam mult mai mult, sa fim intr-o situatie mult mai buna decat Polonia sau Cehia, doua tari care au profitat foarte frumos de pe urma aderarii. Interesant este faptul ca UE stia inca de la data aderarii ca Romania nu va profita, ba din contra se va pacali singura.

- La capitolul impliniri sunt o serie intreaga de elemente de legislatie europeana care au trebuit sa intre in legislatia romana si care au modernizat intr-un fel legislatia romaneasca. Un alt element important ar fi migratia fortei de munca, care a permis pana in 2009 un venit destul de mare anual, al ceea ce numeam noi "venitul capsunarilor", venitul celor care lucrau in strainatate si trimiteau banii in tara.

Un alt exemplu mic, dar foarte important e ca pe telefonia mobila, roaming-ul in UE e mai ieftin decat in spatiul extra-comunitar.

- La capitolul neimpliniri, sunt mai multe. In primul rand, noi nu am profitat de aderare in conceptul modernizarii agriculturii, nu am profitat de integrare in ceea ce priveste imigrarea. Mi-ar fi placut sa vad Romania avand o politica creativa in domeniul imigratiei in domeniul fortei de munca educate.

- Imi pare rau ca nu am stiut sa capitalizam aderarea pentru a atrage de partea noastra unii dintre fostii parteneri traditionali ai Romaniei: Rusia, anumite tari africane, tarile ale Magrebului. Chiar si cu China am stiut sa facem zob aceasta relatie.

- Peste alti cinci ani de acum inainte, Romania nu va arata diferit. Nu cred ca s-a rezolvat problema de baza, cea a coruptiei emblemice. Atragerea fondurilor pe infrastructura trebuie sa se poata face rapid si sa vedem rezultate.

- Nu vad niciunul dintre partide care sa aiba o politica agrara agresiva in sensul de a "dezmorti" agricultura si industria alimentara in mod rapid, profitand tocmai de integrarea in UE si nu vad niciunul dintre partidele actuale care sa fie interesate de tarile extra-comunitare care inca ar mai putea sa aiba un interes si care nu au fost atrase de alte tari.

Claudiu Doltu, viitor ministru Finante intr-o posibila guvernare USL

- Romania nu a valorificat nici pe departe in acesti cinci ani toate oportunitatile care ar fi fost disponibile pentru o tara nou membra. Din acest punct de vedere Romania si Bulgaria sunt tari care au dezamagit foarte multe oportunitati care au fost ratate. Intrarea in UE a adus cu sine multe sperante mai ales pentru faptul ca standardul de viata a crescut semnificativ si lucrurile s-au oprit brusc odata cu 2009.

- Din pacate, intr-o perioada de crestere economica putine lucruri s-au facut in perspectiva schimbarilor structurale, care ar fi dat Romaniei un alt parcurs. In ce priveste subiectul foarte "la moda" al posibilitatii valorificarii banilor europeni, din acest punct de vedere nu vad lucrurile chiar atat de grav. Mare parte dintre greselile pe care Romania le-a facut s-au intalnit in toate tarile din UE. Dincolo de patima atragerii fondurilor europene, cresterea gradului de absorbtie va depinde de vointa politica necesara pentru a permite cresterea spatiului fiscal.

- Din punct de vedere al oportunitatilor pe care oamenii care au ramas in Romania ar fi putut sa le valorifice intr-o tara nou membra sigur ca Romania ar fi putut sa profite mai mult de pe urma integrarii in UE. In ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, performantele sunt modeste, insa Romania nu este un caz spectaculos din acest punct de vedere.

- Sunt optimist si sper ca Romania din perspectiva comportamentului autoritatilor va avea o alta prestatie in anii urmatori. E o conditie esentiala pentru ca cetatenii acestei tari sa nu plateasca prin desconsiderarea lor de catre ceilalti europeni.

Iuliu Winkler, europarlamentar

- Romania a aderat la UE in cel mai bun an din punct de vedere economic din ultimul deceniu. 2007 a fost unul din cei mai buni ani ai zonei euro si ai intregii Europe. Lucrurile s-au stricat din 2008 si acest lucru a avut mari influente asupra noastra. Schimbarile in bine care au avut loc odata cu aderarea la UE au venit natural. In primul rand, chiar daca nu suntem in Schengen circulam liber. Nici nu se poate face o comparatie intre situatia cetatenului roman din 1995 si cea de acum din 2012.

- Lucruri care acum 10 ani erau doar aspiratii, acum sunt perfect firesti: circulatia libera, bursele studentilor, e o lista lunga. In acelasi timp s-a intamplat un lucru negativ la nivelul societatii, pe care nu am reusit sa-l rezolvam in acesti cinci ani de zile: societatea romaneasca a ramas fara un obiectiv. Dupa 1990, am avut obiectivul de a cladi o noua oranduire sau de a intra in randul tarilor civilizate ale Europei. Acest obiectiv s-a concretizat intai mai bland cu aderarea in NATO, apoi foarte pregnant prin aderarea la UE.

- Astazi, lungul sir de crize care afecteaza societatea romaneasca are cauze externe, dar are si cauze interne, legate de lipsa de tinta a societatii in ansamblul ei. Noi politicienii, dintre multele pacate pe care le avem, il avem si pe acela ca poate nu am fost destul de clari in a exprima inainte de aderare cand euro-optimismul societatii era destul de ridicat ca toate beneficiile UE nu sunt un drept automat ci ele sunt posibilitati pentru obtinerea carora trebuie muncit.

- Intram intr-o zona de oportunitati noi, dar ele nu sunt distribuite in mod automat ci ele trebuie sa fie obtine. Categoric ca puteam sa promitam mai mult printr-o mai mare atentie la ceea ce inseamna UE, prin intelegerea mai repede a mecanismelor economice, de decizie.

- Puteam sa facem mai mult. Cred ca deficienta majora a fost faptul ca nu am putut sau nu am vrut sa intelegem fenomenele, tendintele si curentele din UE si nu am putut sa ne armonizam mai bine cu ele. Daca suntem in acest club inseamna ca vrem sa mergem si noi in aceeasi directie.

- O perspectiva asupra unei coeziuni, armonizari mai mari se afla la capatul acestui deceniu pe care l-am inceput, adica unde in 2020. Vad Romania in zona euro in 2020 si vad UE intr-un sistem mult mai federal, cu politici comune multe care s afie la ivelul UE. Cred ca pe noi ne avantajeaza o Europa cu reguli mai stricte fiindca intotdeauna a fost bine cand Romania a avut pe cineva care sa-i impuna obiective si sa faca si balanta, adica sa primim si note pe performanta pe care o putem produce.

- Vad multe din problemele care astazi sunt agasante ca fiind rezolvate, ma refer la cele de infrastructura, de comunicatii si chiar de locuri de munca. Mi-as dori sa vad o Romanie in care oamenii sa fie mult mai deschisi.

#romania cinci ani ue, #romania aderare ue, #romania beneficii ue, #integrare uniunea europeana romania, #romania fonduri ue infrastructura, #ue 2020 , #UE