Bloomberg: Spania, testul decisiv pentru Uniunea Europeana

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 17:25
1658 citiri
Bloomberg: Spania, testul decisiv pentru Uniunea Europeana

Testul decisiv pentru planurile de redresare economica a zonei euro nu a fost niciodata Grecia ci Spania, iar Uniunea Europeana da toate semnele unui esec. Noul plan de austeritate al guvernului spaniol nu a castigat increderea investitorilor, ceea ce reprezinta un pericol nu doar pentru Spania ci pentru intreaga Uniune, iar guvernele europene trebuie sa isi schimbe strategia pana nu este prea tarziu.

Emisiunea de obligatiuni efectuata miercuri de Spania a fost primul verdict pentru bugetul Spaniei si nu este favorabil. Cererea a fost slaba, pretul a scazut, iar randamentul pentru titlurile cu maturitate de 10 ani a atins 5,7%, cel mai ridicat nivel din acest an , potrivit unei analize Bloomberg.

Problema nu este ca planul de austeritate este prea timid. Dimpotriva, la ordinul UE, Spania promite cel mai drastic program de consolidare bugetara cu care s-a confruntat probabil vreo tara europeana.

Noul plan prevede reducerea deficitului bugetar de la 8,5% din PIB anul trecut la 5,3% in 2012. In conditiile in care economia este deja in declin, este nevoie de o reducere a cheltuielilor echivalenta cu 4% din PIB, in timp ce rata somajului se afla deja la 23%.

Spania a depasit anul trecut tinta deficitului bugetar pentru ca autoritatile regionale nu si-au respectat obiectivele, in timp ce cresterea economica a fost sub asteptari.

Situatia este probabil sa se repete, pentru ca austeritatea excesiva franeaza cresterea economica, ceea ce duce la noi imprumuturi, in pofida eforturilor guvernului. Astfel, cu cat guvernul reuseste sa reduca cheltuielile publice, cu atat este mai nefavorabila perspectiva de crestere economica si cea referitoare la datoriile publice.

Rata somajului este de 23%, dar in randul tinerilor atinge 50%, iar eforturile guvernului de reformare a pietei muncii cu greu pot fi sustinute de populatie intr-o perioada de recesiune.

Economia Greciei este mica, dar cea a Spaniei este a patra ca marime din zona euro. Daca Spania se va prabusi, va trage dupa ea si mecanismele de protectie, inca firave, ale UE.

Operatiunile Bancii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichiditatilor, prin care bancile au imprumutat peste 1.000 de miliarde de euro, au contribuit la stabilizarea pietei financiare, dar inrautatirea problemelor Spaniei arata ca linistea a fost aparenta.

Spania nu poate depasi criza fara sprijinul partenerilor europeni, care, in propriul lor interes, ar trebui sa permita o consolidare fiscala moderata si sa sustina in paralel cresterea economiei tarii.

Pentru aceasta este nevoie de sustinerea cresterii economice la nivelul intregii UE, inclusiv o politica fiscala mai relaxata in Germania si o politica monetara de sustinere din partea BCE.

Una dintre masuri ar fi ca BCE sa anunte ca va actiona ca creditor de ultima instanta pentru guvernele cu probleme financiare din zona euro, se arata in articol.

Spania este atrasa intr-un cerc vicios de colaps economic, fiscal si politic. Chiar si acum pericolul poate fi evitat, atata timp cat UE este dispusa sa actioneze. Dar daca va astepta prea mult, iar Spania va cadea in capcana, controlul pagubelor va face ca sustinerea Greciei sa para o joaca de copii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#analiza Bloomberg criza Spania, #criza Spania UE, #deficit bugetar Spania, #analiza Bloomberg criza UE , #UE