BM: Criza euro afecteaza recuperarea economica in Europa si Asia

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 16:00
1261 citiri
BM: Criza euro afecteaza recuperarea economica in Europa si Asia

Continuarea crizei din zona euro afecteaza recuperarea modesta in desfasurare in tarile din Europa emergenta si Asia Centrala, potrivit Bancii Mondiale (BM), care a avertizat si asupra unei crize a creditelor in regiune din cauza expunerii fata de bancile din Vest.

"Regiunea va inregistra o incetinire a recuperarii, evident din cauza ca foarte multe din aceste tari sunt foarte vulnerabile la perspectivele economice negative din zona euro", a declarat Philippe Le Houerou, vicepresedinte al BM pentru Europa si Asia Centrala, intr-o conferinta organizata la reuniunea anuala a FMI si BM.

Regiunea include, potrivit organizarii BM, 30 de tari si se intinde din Polonia si Balcani pana in Rusia si fostele republici sovietice din Asia Centrala. Aceste state au legaturi comerciale si financiare puternice cu zona euro.

Cresterea economica in aceasta zona va incetini de la 5,5% anul trecut la 3,4% in acest an, printre cele mai reduse rate dintre regiunile aflate in dezvoltare, a spus Le Houerou.

"A aparut un tipar, ca tarile care vor inregistra cele mai puternice incetiniri in recuperarea economica vor fi cele din Europa de Est si Balcani", a afirmat el.

Pentru Turcia, BM anticipeaza un avans de numai 2,9% in acest an, fata de 8% anul trecut, in timp ce avansul Ucrainei se va tempera de la 5,2% la 2,5%.

Regiunea se confrunta si cu riscul unei crize a creditelor, a spus Le Houerou, ca urmare a integrarii financiare a acestor tari cu bancile din unele state cu probleme din zona euro.

"Bancile occidentale se confrunta cu presiuni sa scada creditarea pe pietele de origine si pe cele emergente, iar in regiunea Europa si Asia Centrala exista riscul unei crize a creditelor", a declarat el.

Vicepresedintele BM a cerut statelor sa ia masuri financiare si fiscale pentru a asigura cresterea, insa a admis ca, in contextul epuizarii din anii precedenti posibilitatile guvernelor de a stimula economia prin cheltuieli bugetare sunt reduse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza euro BM, #Banca Mondiala criza, #masuri financiare Banca Mondiala , #UE