Britanicii vor negocieri mai relaxate cu UE: Sa mergem inainte si problemele se vor rezolva

Marti, 22 August 2017, ora 05:52
5166 citiri
Britanicii vor negocieri mai relaxate cu UE: Sa mergem inainte si problemele se vor rezolva
Foto: Adam Smith Institute

Negociatorii Londrei vor ca reprezentantii UE sa isi relaxeze pozitia legata de Brexit pentru a putea da o sansa discutiilor sa inainteze.

Pozitia Marii Britanii a fost exprimata de David Davies, ministrul delegat pentru Brexit, care spera ca negocierile sa faca pasi importanti in urmatoarele doua luni, inainte de reuniunea Consiliului European, astfel incat firmele din regat sa aiba o idee despre modul in care se va produce separarea de blocul comunitar, informeaza Hurriyet Daily News.

Guvernul britanic urmeaza sa emita cinci noi propuneri de colaborare viitoare cu blocul comunitar, una incluzand si rezolvarea eventualelor dispute juridice aflate in atentia Curtii Europene de Justitie.

"Cred ca primele runde de negocieri au aratat ca unele chestiuni legate de retragerea noastra sunt inextricabil legate de viitoarea relatie pe care o vom avea", a explicat Davies.

Pe de alta parte, oficialii UE adopta o pozitie mai stricta, cerand ca Marea Britanie sa ofere garantii de la inceput in privinta garantarii libertatii de miscare si a dreptului la munca pentru cetatenii europeni, plata datoriilor pe care Marea Britanie le inregistreaza fata de Uniune si rezolvarea problemei frontierei cu Irlanda.

Ultimele doua teme sunt si cele mai dificile puncte de pe agenda discutiilor in acest moment, reprezentantii Londrei sustinand ca acestea nu isi vor gasi o rezolvare decat in atingerea unor pozitii comune in procesul negocierilor.

"Sunt obligatii financiare pe care ambele parti le au una fata de cealalta, iar acestea nu vor disparea odata cu retragerea noastra in UE. Deocamdata noi lucram la a stabili care sunt acestea", a mai spus Davies.

Inclusiv chestiunea jurisdictiei in cazuri aflate pe rolul Curtii Europene de Justitie se va baza pe precedente care sa nu induca o subordonare a sistemului juridic britanic fata de regulile din UE, insititutia fiind blamata de o mare parte din membrii cabinetului May.

#brexit, #negocieri Marea Britanie UE, #datorie Marea Britanie UE , #UE