Bruxelles-ul aloca 250 milioane de euro proiectului Nabucco

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 15:14
1391 citiri
Bruxelles-ul aloca 250 milioane de euro proiectului Nabucco

Comisia Europeana a propus miercuri acordarea a 3,5 miliarde de euro din bugetul UE pentru proiecte energetice considerate strategice, dintre care 250 de milioane pentru Nabucco, proiect revenit in prim-plan de la criza gazului ruso-ucraineana, relateaza AFP.

Suma de 3,5 miliarde de euro se inscrie intr-un fond comunitar mai amplu de 5 miliarde de euro, menit sa contribuie la planul de relansare economica prezentat in noiembrie de Bruxelles, dar care mai trebuie sa primeasca aprobarea guvernelor si Parlamentului European.

Utilizarea acestor fonduri "nefolosite" din bugetul UE a provocat deja frictiuni intre statele membre, confruntate cu criza economica. Bruxelles a prezentat propuneri detaliate miercuri privitoare la folosirea acestor fonduri.

"Trebuie sa invatam lectiile din recenta criza a gazului si sa investim mult in energie", a spus presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Suma de 3,5 miliarde de euro pentru energie include 1,73 miliarde pentru interconexiuni de gaz si electricitate, 1,25 miliarde pentru instalatiile de captare si stocare si 520 milioane pentru proiecte eolinene off-shore.

Proiectul Nabucco - gazoduct ce ar urma sa aprovizioneze cu gaz, din alte surse decat rusa, clientii europeni - este, cu cei 250 milioane euro alocati, proiectul cel mai bine finantat de pe lista marilor infrastructuri de gaz. Gazoductul turco-elen ITGI beneficiaza de suma de 100 milioane de euro.

Sursa: Bloombiz

 

#euro, #miliarde, #pentru, #mai, #milioane, #gaz, #din, #Bruxelles, #acestor, #fonduri , #UE