Bugetul UE pe 2010 privilegiaza investitiile pentru relansare

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 15:18
1941 citiri
Bugetul UE pe 2010 privilegiaza investitiile pentru relansare

Bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor se va axa cu precadere pe cheltuieli pentru economie si ocupare, in conditiile in care 45% (64 miliarde euro) din totalul de 141 miliarde euro vor fi alocate pentru cercetare, educare si inovare, potrivit unui comunicat de joi al Comisiei Europene, preluat de NewsIn.

Sumele alocate cercetarii vor creste cu aproape 12% (7,5 miliarde euro) fata de anul anterior, iar cele destinate sectoarelor energetic si de transporturi vor spori cu mai mult de 10% (2 miliarde euro).

Finantarile pentru proiecte energetice strategice si introducerea de comunicatii de banda larga in zonele rurale, precum si sumele pentru stimularea comunitatilor rurale sa infrunte noile provocari ale agriculturii vor da un nou impuls economiei europene. In acest scop, din cele 5 miliarde euro cat reprezinta planul european de redresare economica, 2,4 miliarde euro vor fi folosite in 2010.

Cheltuielile pentru agricultura vor ramane stabile anul viitor, la circa 44 miliarde euro, din care 14 miliarde euro vor fi pentru promovarea dezvoltarii rurale si 300 milioane euro vor reprezenta in ajutoare de urgenta suplimentare pentru producatorii de lapte.

Cea mai mare crestere in ce priveste cheltuielile din bugetul UE in 2010, respectiv de 16,2% fata de 2009, vizeaza proiectele de lupta impotriva infractionalitatii si terorismului si gestionarii fluxurilor de migranti.

"Bugetul pentru 2010 este unul de redresare. Trebuie sa ne pregatim pentru timpuri mai bune, pentru conservara locurilor de munca si stimularea cresterii economice.

In pofida unei conjuncturi economice dificile, bugetul pe 2010 garanteaza resursele financiare necesare pentru continuarea programelor UE si concentrarea pe domenii legate de relansarea economica", a declarat reprezentantul CE insarcinat de programarea financiara si de buget, Algirdas Šemeta, dupa votul bugetului UE in Parlamentul European.

"Sectoarele care vor cunoaste cele mai rapide avansuri sunt inovarea, cercetarea, conexiunile energetice, unde cheltuielile vor creste mai rapid decat insusi bugetul", a completat el.

Bugetul pe 2010 al UE
a stabilit un total de 141,5 miliarde euro in credite de angajament, cu 3,6% mai mult decat in 2009, precum si 122,9 miliarde euro, in urcare cu 8,8% in termeni nominali, in ce priveste creditele de plata.

Creditele de angajare se refera la angajamentele juridice subscrise pentru cheltuieli referitoare la unul sau mai multi ani, in timp ce cele de plata acopera platile care deriva din executia angajamentelor juridice subscrise in cursul exercitiului sau in cel al exercitiilor anterioare.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#buget, #ue, #relansare, #loc, #munca, #cercetare, #investitii , #UE