Cameron: Londra vrea sa-si redefineasca relatia cu Bruxelles-ul

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 11:28
1070 citiri
Cameron: Londra vrea sa-si redefineasca relatia cu Bruxelles-ul

Actuala criza din Europa reprezinta o ocazie pentru Marea Britanie de a-si redefini relatia cu Bruxelles-ul, preluand din nou o serie de prerogative la care renuntase anterior, a declarat premierul David Cameron intr-un discurs rostit la Londra.

Desi UE este "in urma" in multe dosare, nu este in interesul Marii Britanii sa iasa din blocul european, a precizat Cameron, care este supus la presiuni de catre o parte din parlamentarii conservatori pentru a renegocia relatiile dintre Londra si Uniune.

O parte dintre membrii Partidului Conservator al lui Cameron vor chiar ca Marea Britanie sa iasa din blocul european.

81 de parlamentari au votat pentru un referendum privind mentinerea tarii in zona euro

Autoritatea premierului a fost pusa direct sub semnul intrebarii luna trecuta, cand 81 de parlamentari au sfidat ordinele conducerii si au votat pentru un referendum privind mentinerea tarii in UE.

Cameron a profitat de un discurs pe teme de politica externa sustinut la Londra pentru a sublinia ca actuala criza financiara din zona euro readuce pe masa discutiilor viitorul UE, iar cei 27 de membri trebuie sa decida ce fel de Uniune vor in continuare.

Afirmand ca UE este considerata adesea un "obiectiv abstract in sine", separat de realitatea economica, el si-a prezentat din nou viziunea pentru o uniune care "priveste mai mult in exterior", este mai flexibila si mai diversificata, punand nivelul de trai al cetatenilor sai deasupra a orice altceva.

Europa va ramane un "continent cu probleme"

"Avem dreptul sa intrebam ce trebuie si ce nu trebuie sa faca Uniunea Europeana si sa o schimbam in consecinta", a adaugat el. "Asa cum am spus, schimbarea aduce oportunitati. O oportunitate pentru a incepe redefinerea UE, pentru a servi mai bine interesele acestei natiuni si interesele celorlalte 26 de state membre. O oportunitate, in cazul Marii Britanii, ca prerogativele sa se intoarca in loc sa fie cedate, iar pentru Uniunea Europeana sa se concentreze pe ceea ce conteaza cu adevarat, pentru a obtine stabilitate, prosperitate si crestere. Aceasta este reforma fundamentala pe care o doresc", a subliniat Cameron.

Premierului i s-a cerut sa precizeze ce prerogative vrea ca Londra sa ia inapoi de la Bruxelles si cand ar putea incepe negocierile in acest sens, insa el a parut sa respinga aceasta posibilitate pe termen scurt, in conditiile in care partenerii sai de coalitie, liberal-democratii, privesc cu scepticism un astfel de pas.

Insa parlamentarii conservatori au atras atentia ca negocierile pentru amendarea tratatelor UE pentru a permite o mai mare integrare fiscala in zona euro ar putea fi lansate luna viitoare, iar Marea Britanie trebuie sa fie pregatita.

In discursul sau de luni, premierul a avertizat ca Europa a fost depasita de alte puteri economice si ca, daca nu devine mai competitiva, va ramane un "continent cu probleme".

Cameron a insistat ca viitorul Marii Britanii este in UE, si nu in afara ei

El a insistat, insa, ca viitorul Marii Britanii este in UE, nu in afara sa.

"Retragerea din UE nu este in interesul nostru national. In afara, vom ajunge ca Norvegia, vizata de fiecare regula privind piata unica impusa la Bruxelles, dar incapabila sa participe la trasarea acelor reguli. Credeti-ma, daca nu am fi acolo pentru a ajuta la scrierea regulilor, ar fi scrise fara noi - cel mai mare sustinator al pietelor deschise si liberului schimb - si nu ne-a placea rezultatul", a subliniat Cameron.

Potrivit BBC, premierul britanic a transmis un mesaj puternic privind limitele unei uniuni din ce in ce mai integrate. La un moment dat, Cameron a spus chiar "noi, scepticii".

Anterior, laburistii au anuntat ca sunt dispusi sa analizeze o modificare a impartirii puterilor intre Marea Britanie si Europa, dar aceasta nu ar trebui sa fie o prioritate, in conditiile continuarii eforturilor de a stabiliza euro si a asigura viitorul pietei unice.

Ministrul de finante din cabbinetul din umbra, Chris Leslie, a subliniat ca, in pofida retoricii lui Cameron, actualul guvern a preferat, de fapt, doar sa priveasca dezbaterile cruciale privind viitorul Europei.

#Cameron Marea Britanie iesire zona euro, #criza economica zona euro , #UE