Cameron pierde sustinerea parlamentului britanic. Ii scade influenta in Europa?

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 11:30
1660 citiri
Cameron pierde sustinerea parlamentului britanic. Ii scade influenta in Europa?

Autoritatea premierului britanic David Cameron a fost din nou stirbita de rezultatul votului din Parlamentul Marii Britanii, unde propunerea sa de a ingheta bugetul UE a fost respinsa, in contextul in care peste 50 de parlamentari din partidul primului-ministru au votat impotriva acestei initiative.

La summit-ul UE din octombrie, Cameron a amenintat ca va utiliza dreptul tari sale de veto daca bugetul UE se va mari substantial, sustinand, cel mult, o crestere care sa acopere inflatia, scrie Financial Times.

In urma acestui vot credibilitatea primului-ministru a fost astfel afectata, chiar daca votul este doar consultativ.

Cameron sperase sa castige capital politic, considerand ca a avut cea mai "ferma pozitie" din toti premierii Marii Britanii din ultima perioada in a sustine stoparea cresterii bugetului UE.

Laburistii au cerut o reducere a bugetului UE, desi liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, a insistat ca aceasta solicitare nu este un semn de euroscepticism, ci sustine faptul ca Uniunea Europeana trebuie sa sufere si ea reduceri bugetare precum suporta si tarile europene.

Pozitia laburistilor a reusit insa sa castige sprijinul a peste 50 de parlamentari conservatori eurosceptici, ceea ce sustine acuzatiile pe care Cameron le-a primit in legatura cu faptul ca nu ar fi capabil sa tina sub control aripa anti-UE a Partidului Conservator.

Aceasta infrangere a premierului britanic din interiorul partidului sau vine dupa ce, anul trecut, 81 de parlamentari conservatori au sustinut convocarea unui referendum privind statutul de membru UE al Marii Britanii.

Regatul Unit nu ar avea de suferit doar din punct de vedere al relatiilor economice, in cazul in care tara ar parasi Uniunea Europeana, ci si din punct de vedere al relatiilor comerciale cu tarile terte.

Marea Britanie ar pierde astfel relatiile comerciale preferentiale cu 46 de tari non-UE, iar incheierea unor tratate bilaterale cu acestea ar putea dura chiar si zece ani, conform vicepremierului Nick Clegg, citat de Financial Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#David Cameron buget UE, #reducere buget UE, #vot parlament britanic, #euroscepticism Marea Britanie, #infrangere David Cameron , #UE