Cameron si-a prezentat cerintele in fata UE: Londra vrea "o afacere mai buna"

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 17:17
2418 citiri
Cameron si-a prezentat cerintele in fata UE: Londra vrea "o afacere mai buna"
Foto: Deutschland in der Welt

Dupa mai multe zile in care semnalele venite de la Londra pe tema ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana au fost mai mult confuze, premierul David Cameron da semne ca este decis sa inainteze o lista cu propuneri clare pentru Bruxelles.

Lista lui Cameron include masuri de protectie a lirei sterline in fata euro, de eliminare a unor riscuri privind suveratitatea Regatului Unit, dar si modificari in sistemul de asigurari sociale pentru muncitorii veniti din alte state europene, regula discriminatorie conform legislatiei commune, remarca New York Times.

Conditii noi

Cameron este pe punctul de a incepe procesul de negociere cu partenerii europeni pentru a stabili noile reguli care ar trebui sa se aplice in conditiile in care insularii decid ca vor sa mai faca parte din Uniunea Europeana.

Proiectul premierului britanic se intituleaza "O afacere mai buna", iar liderul politic de la Londra nu se sfieste sa puna pe masa subiecte care vin si din tabara adversarilor politici conservatori.

Lista lui Cameron include stabilirea unor mecanisme de protectie pentru moneda nationala in fata euro sau acordarea unui rol decizional mai mare pentru parlamentele nationale in relatia politica cu Bruxellesul.

De asemenea, Marea Britanie vrea sa isi retraga angajamentul unei integrari totale in cadrul blocului comunitar, o tema pe care conservatorii au contestat-o ca aducand atingere suveranitatii Regatului Unit.

Un alt punct fierbinte inclus pe lista de refiorme pe care Cameron o asteapta de la UE se refera direct la beneficiile sociale acordate muncitorilor veniti din alte state europene si care nu au o vechime de minim 4 ani pe piata muncii din Marea Britanie.

Seful guvernului de la Londra insista ca aceste drepturi ar trebui retrase europenilor care nu indeplinesc aceste conditii, o chestiune care convine flagrant cu legislatia europeana a muncii si sistemul de asigurari sociale din prezent.

O data in viata

Desi nu s-a stabilit data la care britanicii vor trebui sa decida daca Regatul Unit ramane sau nu in interiorul Uniunii Europene, multi analisti politici se asteapta ca acesta sa aiba loc spre finalul anului 2017.

Rezultatul votului ar urma sa stabileasca precis rolul Marii Britanii in peisajul global, dar un rezultat negativ ar putea da semnalul destabilizarii UE, o institutie politica europeana ale carei baze au fost puse inca din anii 50.

Tema este sensibila pentru politicieni, ca si pentru public, iar premierul britanic a sfatuit electoratul sa se puna in tema inainte de a lua o decizie cruciala, "probabil cea mai importanta pe care o vom face in cursul unei vieti".

Prim ministrul a mentionat ca supravietuirea economica a tarii in afara UE este posibila, dar ca iesirea din blocul comunitar nu va aduce direct "lapte si miere" pentru britanici.

In acelasi timp insa, David Cameron pare sa se agate cu indaratnicie de lista de revendicari, avertizand ca in cazul in care liderii europeni vor refuza sa ia in discutie aceste puncte, Marea Britanie chiar va trebui sa isi reconsidere rolul in UE.

Dans pe sarma

Premierul britanic a si inaintat o scrisoare catre presedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu concesiile pe care le asteapta de la celalte state membre, fapt ce deschide oficial procesul de negociere intre Londra si Bruxelles.

Dar, gestul sau nu este privit cu ochi buni nici chiar de membrii cabinetului. David Lidington, ministrul pentru Afaceri Europene de la Londra, crede ca intocmirea unei liste cu obiective precise se poate dovedi paguboasa.

"Poate fi privita ca un punct de pornire al discutiilor, iar, in acest caz, te vei trezi cu o oferta mai redusa din partea partenerilor sau poate fi vazuta ca minimumul conditiilor ce ar trebui indeplinite, ceea ce nu-ti va aduce nimic in plus", a comentat acesta.

Opinia publica din Marea Britanie ramane in continuare scindata intre tendinta de a parasi UE si dorinta de a participa in continuare la proiectul politic european.

Pentru Mark Leonard, director la institutul Consiliului European de Afaceri Externe, evolutia lui Cameron din ultima perioada seamana foarte mult cu un dans pe sarma.

"Incearca sa comunice cu colegii sai europeni, pentru a fi sigur ca acestia inteleg care sunt punctele importante puse in discutie. In acelasi timp, incearca sa isi calmeze sustinatorii care vor ca Marea Britanie sa ramana in UE.

Nu in ultimul rand, se adreseaza publicului britanic, pentru ca stie ca o buna comunicare poate duce la luarea unei decizii in buna cunostinta de cauza la referendum", a descifrat Leonard mesajele incifrate transmise de premierul britanic.

In balanta

Fara indoiala, procesul de negociere va fi unul dificil. Primele discutii oficiale pe tema revendicarilor inaintate de Londra sunt asteptate sa inceapa luna viitoare, cu ocazia summit-ului sefilor de guvern si de stat din Europa.

Pretentiile exprimate de Cameron sunt in masura sa schimbe jocul politic si, mai ales, legislatia din interiorul Uniunii.

In acelasi timp insa, liderul guvernului britanic trebuie sa fi constientizat ca nu putea inainte propuneri care sa nu rezolve o parte din doleantele si temerile britanicilor, dar nici nu avea rost sa exagereze in fata partenerilor europeni cu acestea.

In viziunea lui Mark Leonard, chestiunile ridicate de Cameron, desi importante, nu pot anula efectele benefice ale apartenentei Marii Britanii la UE.

"E ca si cum te-ai pregati de divort dupa nunta de aur pe motiv ca sotul nu pune capacul la tubul cu pasta de dinti", a comentat analistul politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brexit, #negocieri Marea Britanie UE, #abandon UE, #david cameron , #UE