Cauza crizei financiare: pirateria speculatorilor financiari

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 19:57
991 citiri
Cauza crizei financiare: pirateria speculatorilor financiari

Speculatorii financiari folosesc metode necinstite pentru a forta un faliment al obligatiunilor guvernamentale, asemenea piraterei din secolul XVII-lea, a afirmat Seful grupului franco-belgian Dexia, Pierre Mariani.

Mariani a fost nevoit sa ceara ajutorul guvernamental pentru Dexia, din cauza declinului puternic al portofoliilor de obligatiuni guvernamentale detinute.

Bancherul a criticat speculatorii, in cadrul unui seminar organizat la Bruxelles, afirmand ca acestia cumpara asigurari impotriva riscului de faliment, dupa care incearca sa-l produca.

"Suntem intr-o situatie in care oameni cu intentii necinstite cumpara aceste asigurari, iar pe la spate finanteaza pirati care le permit sa obtina foarte multi bani.

Mecanismul este asemanator cu cel interzis de Anglia in secolul XVII, care permitea unor persoane sa subscrie la asigurarea unui vas comercial, chiar daca nu erau coproprietari, dupa care plateau pirati sa scufunde nava", a spus Mariani.

Dexia depinde de imprumuturi pe termen scurt de la banca centrala pana la finalizarea unui sistem de garantii de catre Franta si Belgia.

Confruntat cu pericolul falimentului, grupul franco-belgian a acceptat in octombrie nationalizarea diviziei din Belgia. In acelasi timp, Franta, Belgia si Luxemburg s-au angajat sa asigure bancii garantii in valoare de 90 de miliarde de euro, insa detaliile nu au fost inca stabilite.

#Dexia faliment, #criza datoriilor suverane, #speculatori financiari, #vanzare obligatiuni , #UE