CE anunta ca 12 tari europene ar putea pune in pericol stabilitatea financiara

Marti, 14 Februarie 2012, ora 19:06
2105 citiri
CE anunta ca 12 tari europene ar putea pune in pericol stabilitatea financiara

Comisia Europeana a stabilit ca 12 tari - Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Italia, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Slovenia si Suedia - au dezechilibre macroeconomice "semnificative", care ar putea pune in pericol stabilitatea financiara.

Comisia Europeana a anuntat marti rezultatele primului raport al mecanismului de alerta privind starea economiilor europene, mecanism instituit anul trecut pentru a preveni un caz precum cel al Greciei.

Cele 12 tari vor fi supuse unei nou analize pentru a determina amploarea acestor dezechilibre si efectul pe care-l pot avea.

"Politicile fiscale sanatoase, detectarea timpurie si corectarea dezechilibrelor economice riscante sunt conditii necesare pentru revenirea la crestere durabila si la crearea de locuri de munca", a declarat comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn,

Daca noua analiza stabileste ca dezechilibrele macroeconomice sunt grave, iar un stat membru nu reuseste sa vina cu un plan corectiv adecvat, este posibila si aplicarea unor sanctiuni, precizeaza Comisia Europeana.

Romania, Grecia, Irlanda si Portugalia, tari care deruleaza programe de asistenta cu FMI, UE si BM, precum si Letonia, care este intr-un program de supraveghere dupa un acord cu FMI, nu au facut obiectul primului mecanism de alerta.

Mecanismul de alerta, parte a consolidarii guvernantei economice, acorda o atentie deosebita evolutiilor din economia reala, printre care cresterea economica, ocuparea fortei de munca si somajul, convergenta nominala si reala din interiorul zonei euro si din afara sa, evolutiile productivitatii si factorii relevanti care o stimuleaza, precum cercetarea si dezvoltarea si investitiile straine si cele interne, precum si evolutiile sectoriale, inclusiv in domeniul energiei, care afecteaza PIB-ul si performanta contului curent.

#comisie europeana state probleme, #state probleme europa , #UE