CE: limitarea livrarilor de gaze naturale rusesti catre Belarus nu va afecta UE

Luni, 21 Iunie 2010, ora 15:30
1594 citiri
CE: limitarea livrarilor de gaze naturale rusesti catre Belarus nu va afecta UE

Comisia Europeana (CE) nu se asteapta ca decizia Moscovei de a reduce livrarile de gaze naturale catre Belarus sa afecteze exporturile destinate Uniunii Europene (UE), transmite Reuters, precizeaza Mediafax.

R

usia a redus luni cu 15% livrarile de gaze naturale catre Belarus , pentru a forta statul sa-si onoreze datoriile de plata pentru acest combustibil.

Gazele care tranziteaza Belarusul reprezinta o zecime din necesarul Europei, nivel mai redus decat cel asigurat de infrastructura Ucrainei.

"Ne asteptam ca fluxul de gaze din Rusia catre UE, prin Belarus, sa nu fie afectat. Ne asteptam ca toate obligatiile contractuale sa fie onorate", a declarat Marlene Holzner, un purtator de cuvant al CE pe probleme de energie.

Holzner a adaugat ca o eventuala limitare a transportului de gaze naturale in Belarus va afecta Germania, Lituania si Polonia.

Lituania primeste toate gazele importate din Rusia prin intermediul rutei de tranzit din Belarus.

Purtatorul de cuvant a asigurat, insa, ca disputa dintre autoritatile de la Moscova si cele de la Minsk nu are neaparat ca efect limitarea transportului de combustibil catre UE.

Experti rusi si din Uniune se intalnesc luni pentru a discuta in legatura cu aprovizionarea cu gaze, dupa ce guvernul Rusiei a scris CE o scrisoare in care explica situatia, a mai spus Holzner

#gaze naturale, # livrari belerus transport , #UE