CE: masuri pentru garantarea depozitelor, investitiilor si asigurarilor

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 01:00
1463 citiri
CE: masuri pentru garantarea depozitelor, investitiilor si asigurarilor

Comisia Europeana (CE) va adopta pe 12 iulie un pachet de masuri pentru a spori increderea consumatorilor in serviciile financiare. Pachetul isi propune sa imbunatateasca protectia posesorilor de polite de asigurare, a titularilor de conturi bancare si a investitorilor din Uniunea Europeana, potrivit unui comunicat al CE citat de Newsin. 

Luni, comisarul pentru piata interna, Michel Barnier, va prezenta noile masuri CE in cadrul unei conferinte de presa.

Acestea includ o propunere pentru majorarea garantiilor in cazul depozitelor deschise la bancile europene, o propunere pentru intarirea sistemelor de compensare pentru investitorii din Uniunea Europeana, precum si un document de recomandare privind fondurile de garantare a asigurarilor.

Astfel, propunerea privind garantarea dobanzilor urmareste majorarea plafonului garantat si uniformizarea acestuia pe tot teritoriul UE.

"Aceste scheme garanteaza titularilor de conturi ca isi vor primi economiile inapoi in cazul unui faliment bancar.

In acest moment exista 40 de astfel de scheme operationale in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Cateodata, exista scheme diferite chiar in aceeasi tara", precizeaza comunicatul CE.

Comisia va prezenta o propunere pentru "un standard uniform de protectie", care va trebui asigurat de catre toate bancile din Uniunea Europeana.

Mai mult, propunerea Comisiei prevede "plati mai rapide in cazul falimentului bancar, o mai buna informare a titularilor de conturi bancare si o gestionare durabila a acestor scheme".

Propunerea pentru intarirea sistemelor de compensare pentru investitori are ca scop protejarea acestora in cazul incapacitatii unei firme de investitii de a returna sumele de bani sau activele pe care le detine in numele clientilor sai.

In acest moment exista 39 de astfel de scheme in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, sustine CE.

Pentru a asigura un nivel adecvat de protectie in intreaga Uniune, Comisia va propune o serie de reguli minime privind functionarea acestor mecanisme de protectie.

Obiectivul propunerii este de a aduce mai multa claritate sistemului actual, rambursari mai rapide si de a asigura un nivel mai ridicat de compensare si de informare a investitorilor, sustin oficialii CE.

Totodata, CE va propune o carta alba privind fondurile de garantare a asigurarilor, prin care se acorda consumatorilor o protectie in ultima instanta in cazul in care firma de asigurari este incapabila sa isi respecte angajamentele.

Fondurile acopera situatia in care o cerere de despagubire nu mai poate fi onorata din cauza falimentului companiei de asigurari.

In acest moment, din cauza inexistentei unui set de reguli la nivelul Uniunii Europene, astfel de scheme sunt in uz in doar 12 din cele 27 de state membre.

Carta alba va prezenta o serie de solutii pentru stabilirea unui cadru coerent care va conduce la eliminarea vidului juridic si a inegalitatilor, potrivit comunicatului CE.

Turbulentele inregistrate pe piete in ultimul timp au confirmat necesitatea de a "definitiva fara intarziere reformele necesare pentru a garanta functionarea stabila si durabila a sistemului financiar la nivel european si global", sustin oficialii CE.

Pachetul de masuri de mai sus face parte din angajamentul CE de a reforma pietele financiare in cadrul programului privind "Reglementarea pietelor financiare pentru o crestere durabila", publicat pe 2 iunie 2010. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#comisia, #europeana, #masuri, #depozite, #investitii , #UE