CE planuieste sa scada cu 70% unele taxe ale operatorilor de telefonie mobila

Vineri, 27 Iunie 2008, ora 09:26
1153 citiri
CE planuieste sa scada cu 70% unele taxe ale operatorilor de telefonie mobila

Taxele pe care le percep operatorii de telefonie mobila pentru gestionarea convorbirilor altor retele vor scadea cu 70%, potrivit unui document publicat joi de Comisia Europeana (CE), dar unii dintre operatori au avertizat ca ar putea creste costurile detinerii unui telefon, relateaza Reuters. Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, vrea sa diminueze taxele percepute de un operator de telefonie mobila pentru gestionarea unei convorbiri telefonice de la un alt operator, un element comun intr-o uniune alcatuita din 27 de state si unde opereaza multe companii de telefonie mobila.


Reding vrea sa puna capat marilor diferente care exista intre diferitele taxe de acest tip intre statele membre ale Uniunii Europene (UE) si subventiilor incrucisate intre retelele de telefonie mobila si de telefonie fixa ale unor operatori.


Aceste taxe ajung sa reprezinte pana la 20% din veniturile unor operatori de telefonie mobila.


"Consumatorul plateste pretul pentru aceste diferente intre politicile autoritatilor nationale de reglementare", a afirmat comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding.


Comisarul european pentru competitie, Neelie Kroes, a spus ca o astfel de masura va elimina elementele care afecteaza competitia intre operatorii de telefonie fixa si de telefonie mobila.


"Taxe adecvate si orientate inspre costuri vor duce la o crestere a competitiei, in avantajul consumatorilor, care ar trebui sa se astepte sa plateasca preturi mai mici ca urmare a unei astfel de decizii", a spus Kroes, citata de Reuters.


Noua metodologie va fi pusa in aplicare pana in 2011.


Daca documentele vor fi aplicate corect, taxele percepute de operatorii de telefonie fixa si mobila pentru gestionarea convorbirilor intre retele ar urma sa fie cuprinse intre 1,5 si 2,5 eurocenti pe minut, a mai aratat CE.