CE recupereaza 426 milioane euro din fondurile necheltuite ale statelor membre

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 15:59
867 citiri
CE recupereaza 426 milioane euro din fondurile necheltuite ale statelor membre

Comisia Europeana a solicitat vineri recuperarea de la statele membre a sumei de 436 de milioane de euro drept fonduri necheltuite, in cadrul procedurii de clearing a conturilor. Intrucat unele din sumele respective au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar al acestei corectii este de 426 de milioane de euro, din care 1,73 milioane de euro din Romania.

In cazul tarii noastre, valoarea totala a corectiei este de 7,674 milioane de euro, iar explicatia masurii de corectie propuse de Comisie este nerespectarea datelor limita pana la care trebuiau efectuate platile.

Cele 426 de milioane de euro vor reveni in bugetul UE ca urmare a nerespectarii regulilor comunitare sau a procedurilor neadecvate de control asupra cheltuielilor agricole. Pentru a tine cont de presiunile financiare resimtite de unele state membre din cauza crizei financiare, Comisia a adoptat un regulament care le permite tarilor UE sa amane, in anumite conditii, rambursarea fondurilor dezangajate cu pana la 18 luni, masura aditionala pe langa optiunile existente de a cere ca rambursarea sa se intinda pe un numar limitat de ani.

Cea mai mare corectie a fost impusa in cazul Spaniei (131,3 milioane de euro), pentru plantarea de vita-de-vie fara drepturi de (re)plantare, urmata de Italia (98,9 milioane de euro) pentru acelasi motiv, Grecia (71,5 milioane de euro) pentru disfunctionalitati in controlul productiei de stafide.

Statele membre sunt responsabile pentru gestionarea platilor din cadrul politicii agricole comune (PAC), in special prin intermediul agentiilor de plati. De asemenea, ele trebuie sa asigure controlul platilor, de exemplu prin verificarea cererilor prezentate de agricultori pentru a beneficia de plati directe. In fiecare an, CE efectueaza 100 de actiuni de audit si poate cere recuperarea unor fonduri daca raspunsurile statelor membre sunt nesatisfacatoare in cazul constatarii unor disfunctionalitati.

#Comisia Europeana fonduri necheltuite, #fonduri necheltuite state UE, #recuperare fonduri necheltuite UE , #UE