CE: Romania trebuie sprijine cercetarea si inovarea

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:23
2675 citiri
CE: Romania trebuie sprijine cercetarea si inovarea

Romania trebuie sa dezvolte industriile orientate spre cercetare si inovare, in ciuda faptului ca a facut progrese in ceea ce priveste competitivitatea, releva un raport al Comisiei Europene, dat publicitatii joi.

Bruxellesul subliniaza nevoia unor eforturi suplimentare din partea Romaniei pentru a stimula cercetarea-dezvoltarea si inovarea in sectorul privat, precizand ca una din principalele provocari o constituie sprijinirea infiintarii de companii bazate pe cunoastere, conform Agerpres.

Consumul de energie este ridicat in Romania, releva raportul Comisiei Europene, ceea ce impune imbunatatirea eficientei energetice si o utilizare mai ampla a utilizarii energiilor regenerabile.

Cum pot fi imbunatatite cercetarea si inovarea in Romania

Pentru a-si imbunatati competitivitatea pe termen lung, Romania trebuie sa creeze si sa implementeze o strategie nationala pentru industrie si inovare cu politici si prioritati clare, coerente si coordonate, reorientandu-si resursele in domenii cu avantaje comparative, se arata in raport.

CE atrage totodata atentia ca Romania are nevoie de o reforma eficienta a administratiei publice.

Sistemul de administratie actual limiteaza reformele, impiedica absorbtia fondurilor europene si indeparteaza investitorii, releva documentul, care subliniaza nevoia imbunatatirii transparentei, responsabilitatii si independentei.

Companiile au de asemenea nevoie de un mediu de afaceri mai bun, cu reglementari de calitate, dar si de o mai buna infrastructura de transport si de comunicatii.

La nivelul UE, raportul noteaza ca statele au inregistrat progrese importante in consolidarea sustenabilitatii industriei, imbunatatirea sprijinului pentru intreprinderile mici si mijlocii si reforma administratiei publice.

Tarile membre au aratat o continua schimbare spre o economie bazata in mai mare masura pe cunoastere, cu o productivitate a muncii sporita si cu munca inalt calificata.

CE precizeaza ca, per total, performanta in ceea ce priveste inovarea s-a imbunatatit, insa convergenta intre tarile competitive si cele mai putin competitive pare sa fi incetinit in ultimii ani, iar prapastia la capitolul inovare intre statele membre risca sa se adanceasca din cauza diferitelor moduri in care s-a raspuns la criza economica.

CE a impartit statele membre in trei grupuri principale

CE a analizat in raport mai multe domenii: productivitatea, exporturile, inovarea si sustenabilitatea, mediul de afaceri, infrastructura, finantele si investitiile.

Pe baza rezultatelor acestor indicatori, expertii Comisiei Europene au impartit statele membre in trei grupuri principale.

Grupul "performerilor constanti", ale caror industrii sunt dominate de firmele avansate din punct de vedere tehnologic si a caror forta de munca este inalt calificata, este format din Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Austria, Irlanda, Olanda, Marea Britanie, Belgia si Franta.

Categoria "performerilor inegali", care au tendinta sa dea dovada de performante inegale, bune dupa unele criterii, dar sub medie in functie de alte criterii, este formata din Estonia, Slovenia, Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Malta, Cipru si Luxemburg.

Al treilea grup este cel al statelor care incearca sa recupereze diferenta fata de restul tarilor si care se confrunta cu provocari semnificative, in contextul in care drumul lor spre industrii orientate spre cunoastere si competente este limitat de slaba capacitate de inovare si transfer de cunostinte. Din acest grup fac parte Bulgaria, Romania, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Letonia si Lituania.

#Romania investitii cercetare, #investitii inovare, #Romania cercetare, #CE raport cercetare inovare , #UE