Ce s-a discutat marti la Consiliul Afacerilor Generale la UE

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 11:36
1166 citiri
Ce s-a discutat marti la Consiliul Afacerilor Generale la UE

Consiliul Afacerilor Generale al Uniunii Europene desfasurat marti, la Luxemburg, a ajuns la un acord de principiu referitor la patru blocuri tematice din pachetul de negociere privind politica de coeziune a UE pentru viitorul exercitiu bugetar 2014 - 2020.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, care a reprezentat Romania la aceasta reuniune, a salutat progresele realizate in acest dosar in cursul presedintiei semestriale daneze a Consiliului Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al MAEur.

Cele patru blocuri tematice mentionate vizeaza concentrarea tematica a fondurilor pe un numar limitat de obiective in concordanta cu obiectivele Strategiei Europa 2020 si tinand cont de nivelul de dezvoltare al diferitelor regiuni ale UE, cadrul de performanta, instrumentele financiare si proiectele generatoare de venit si parteneriatul public-privat.

Un punct deosebit de important de pe ordinea de zi a reuniunii a fost pregatirea Consiliului European din 28 - 29 iunie. Discutiile s-au concentrat asupra raportului privind viitorul Uniunii Economice si Monetare, care a fost prezentat ministrilor de catre presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy (prin intermediul unei videoconferinte), si care va fi analizat la sfarsitul saptamanii, de sefii de stat si de guvern ai Celor 27.

Consiliul Afaceri Generale (CAG) a cuprins si o noua dezbatere de orientare legata de viitorul cadru financiar multianual al UE 2014 - 2020.

Pozitia Romaniei in cadrul Consiliului Afaceri Generale al UE

In acest context, Romania si-a reiterat sustinerea fata de propunerea avansata de Comisia Europeana, pledand pentru stabilirea unui buget care sa permita atingerea tintelor legate de crestere economica, ocuparea fortei de munca si coeziune sociala.

Legat de anvelopa financiara pentru politica de coeziune in urmatoarea perioada de programare, ministrul roman a respins categoric orice "dubla plafonare", fiind de parere ca nu mai trebuie adaugate conditii suplimentare la limitarea la 2,5% din PIB propusa de Comisia Europeana.

Romania a reliefat si importanta mentinerii unei cofinantari de 85% de catre UE, atat pentru politica de coeziune, cat si pentru politica agricola comuna. Ministrul afacerilor europene s-a referit si la continuarea sistemului de prefinantare la inceputul perioadei de implementare a proiectelor.

"Stadiul la care s-a ajuns in pregatirea documentelor de negociere pentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020 reprezinta un bun punct de plecare pentru viitoarea presedintie cipriota a Consiliului UE, care debuteaza la 1 iulie", a apreciat ministrul Leonard Orban, subliniind ca, "din punctul de vedere al Romaniei, mai sunt insa elemente care necesita imbunatatiri semnificative".

Totodata, participantii la CAG au agreat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Muntenegrul, la 29 iunie, sub rezerva confirmarii de catre Consiliul European. S-a convenit si cadrul in care se vor desfasura negocierile de aderare cu acest stat.

#Consiliu Afaceri Generale UE, #UE politica de coeziune , #UE