Ce schimbari aduce Parteneriatul Estic la granita UE

Joi, 21 Mai 2015, ora 10:45
3186 citiri
Ce schimbari aduce Parteneriatul Estic la granita UE
Foto: West Info

Summit-ul de la Riga in care se vor pune bazele Parteneriatului Estic intre Uniunea Europeana si o serie de republici ex-sovietice se poate dovedi dezamagitor pentru unii dintre participanti.

Georgia si Ucraina vor trebui sa se multumesca cu mai putine avantaje decat sperau oficialii de la Kiev si Tbilisi. In schimb, Republica Moldova, Azerbaidjan, Armenia si Belarus au sansa sa isi cimenteze relatiile cu blocul comunitar european, arata portalul Germany Today.

Ucraina si Georgia, blocaj partial

Rolul Parteneriatului Estic ramane cel de a incuraja apropierea tarilor din sfera de influenta a Moscovei de Uniunea Europeana prin oferirea unor avantaje politice, economice si sociale.

Georgia si Ucraina, doua tari care s-au confruntat in mod direct cu reactia violenta a Moscovei fata de aceasta tulburare a influentei rusesti in regiune sperau la mai mult decat la incheierea unor acorduri comerciale.

Ambasadorul Ucrainei la Bruxelles, Konstantin Yeliseyev, sustine ca tara sa indeplineste 10 din cele 15 cerinte pentru eliminarea vizelor de tranzit in UE si spera ca acest pas sa fie facut mai curand.

O parte dintre analisti cred totusi ca tensiunile inregistrate in estul Ucrainei amana cu cel putin un an sau doi o astfel de decizie luata de catre forul european.

Oficialii de la Kiev si-au manifestat intentia de a se alatura grupului de state membre UE, dar opozitia acerba a Moscovei lasa de inteles ca pentru moment acordul de liber schimb cu Uniunea va fi singurul avantaj al Ucrainei.

Acelasi lucru se poate spune si despre Georgia, in ciuda faptului ca autoritatile de la Tbilisi s-au conformat cerintelor pentru liberalizarea programului de vize.

Deja in capitala gruzina, analistii politici vorbesc despre Georgia ca despre o victima a solidaritatii, cel mai probabil eliminarea vizelor urmand sa fie acordata "la pachet" cu Ucraina.

Moldova iese in front

Republica Moldova, in schimb, pare sa aiba o mana castigatoare in cadrul acestei intalniri.

Victima a embargoului impus de Moscova alimentelor provenite din tarile Uniunii si ale aliatilor Bruxellesului, Moldova a beneficiat de la inceput de deschiderea pietei europene la produsele agro-alimentare de export.

Acum ar putea fi singurul stat din cele sase tari ex-sovietice care va beneficia de eliminarea vizelor de tranzit pe teritoriul Uniunii.

Indecisi si individualisti

Azerbaidjanul nu ridica mari pretentii de la intalnirea liderilor UE de la Riga. Oficialii de la Baku au anuntat deja de acum doi ani ca nu intentioneaza sa semneze tratate de asociere cu UE.

In schimb, azerii par decisi sa isi negicieze direct si punctual acordurile economice cu Bruxellesul, cele mai multe dintre acestea referindu-se la proiectele de cooperare in sectorul energetic.

Armenia si Belarusul sunt impartite intre rolul lor de state membre ale Uniunii Eurasiatice creionate de Moscova si tentatia acordurilor de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Nu este exclus riscul ca oficialii de la Erevan sa se trezeasca cu un refuz din partea europenilor, motivat de apartenenta tarii la piata controlata de Moscova.

Minskul, pe de alta parte spera sa deguste din avantajele comertului liber cu Europa fara a modifica sistemul politic intern si politica externa a tarii.

In acest caz, analistii cred in eventualitatea unor discutii intre liderii europeni si cei din Belarus desfasurate in spatele usilor inchise.

Tema principala se va axa pe stoparea represiunilor exercitate de puterea de la Minsk impotriva societatii civile din Belarus in schimbul unor avantaje economice.

#negocieri UE tari ex sovietice, #eliminare vize Republica Moldova, #acord liber schimb UE , #UE