CE va modific directiva referitoare la pastrarea datelor din telecomunicatii

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 18:03
1279 citiri
CE va modific directiva referitoare la pastrarea datelor din telecomunicatii

Comisia Europeana a anuntat luni ca va pregati o propunere de modificare a directivei privind pastrarea datelor din telecomunicatii, dupa consultari cu autoritatile de aplicare a legii, cu sistemul judiciar, cu autoritatile de protectie a datelor, cu sectorul industrial ?i cu societatea civila, transmite NewsIn.

Comisia Europeana (CE) a adoptat luni un raport de evaluare a Directivei privind pastrarea datelor, care prezinta invatamintele retinute de la adoptarea directivei in 2006.

Directiva a stabilit ca datele sa fie pastrate pentru a raspunde provocarilor urgente in materie de securitate, survenite in urma atacurilor teroriste din Madrid, in 2004, si din Londra, in 2005.

Concluzia raportului CE este ca pastrarea datelor din telecomunicatii joaca un rol important in protejarea populatiei impotriva pericolelor generate de infractiunile grave.

Aceste date ofera probe esentiale pentru solutionarea cazurilor de infractiuni si pentru asigurarea dreptatii.

Cu toate acestea, transpunerea directivei a fost inegala, iar diferentele persistente dintre legislatiile statelor membre creeaza dificultati pentru prestatorii de servicii de telecomunicatii.

In plus, directiva nu garanteaza in sine faptul ca stocarea, descarcarea si utilizarea datelor respecta pe deplin dreptul la viata privata si la protectia datelor cu caracter personal, ceea ce a dus la anularea legislatiei de transpunere a directivei de catre instantele din unele state membre, arata Comisia Europeana.

CE va proceda la analizarea actualelor norme privind pastrarea datelor, organizand, in lunile urmatoare, consultari cu autoritatile politienesti si judiciare, cu sectorul industrial, cu autoritatile de protectie a datelor si cu societatea civila, in vederea propunerii unui cadru juridic imbunatatit.

"Avem nevoie de o abordare mai proportionala si comuna la nivelul intregii UE in aceasta privinta. Prin urmare, intentionez sa revizuiesc directiva pentru a stabili in mod clar persoanele care au dreptul de acces la aceste date, precum si scopul si procedurile de accesare a acestora", a afirmat Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne.

#comisia europeana, #date, # telecomunicatii , #UE