Cehii dau cu tifla Londrei: Va faceti sperante desarte, Brexit nu va fi un pas usor!

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 12:40
9097 citiri
Cehii dau cu tifla Londrei: Va faceti sperante desarte, Brexit nu va fi un pas usor!
Foto: Flickr/ Policy Exchange

Londra primeste o replica dura din partea Cehiei, negociatorul sef trimis de Praga sa discute relatia post-Brexit pe care Marea Britanie vrea sa o intretina cu blocul comunitar catalogand asteptarile oficialilor din regat drept "complet nerealiste".

Tomas Prouza, negociatorul ceh, sustine ca unii ministri din cabinetul May nu au nici cea mai vaga idee despre modul in care este organizata si functioneaza Uniunea, sansa pentru institutiile financiare din Regatul Unit de a-si pastra accesul pe piata unica europeana fiind extrem de redusa, relateaza Bloomberg.

Reciprocitate

Prouza sustine ca unii dintre colegii sai din UE sunt frustrati de faptul ca negociatori trimisi de Londra nu dau semne ca ar aborda problema Brexit intr-un mod realist.

"Vor trebui sa renunte la unele doleante. La baza relatiilor diplomatice sta principiul reciprocitatii, iar ei vor trebui sa inteleaga acest lucru", a explicat cehul.

Pana acum, premierul britanic Theresa May a evitat sa dea raspunsuri ferme privind data la care vor demara efectiv negocierile cu reprezentantii tarilor UE sau pe cea in care va declansa procedura de iesire a tarii din blocul comunitar.

Discutiile preliminare arata insa o abordare de amatori in partea oficialilor britanici.

"Unul dintre lucrurile deranjante este lipsa de intelegere a problemei din partea unor ministri, cel putin. Al doilea ar fi neincrederea pe care acestia o manifesta fata de consilierii lor. Sunt deranjati cand li se spun lucruri care nu le convin", explica Tomas Prouza.

Piedicile aparute in faza preliminara a negocierilor, ca si un posibil refuz al Bancii Angliei de a accepta dreptul de control al Bancii Centrale Europene si al Autoritatii Bancare Europene asupra sistemului bancar din Marea Britanie indica o viitoare relatie complicata intre Londra si Bruxelles.

"Pentru moment, pare ca ne indreptam catre varianta dura a Brexitului, cea in care se ajunge la semnarea unui acord comercial, dar fara acces direct pe piata unica din UE si fara pasaport european pentru bancile britanice", crede Marcel Fratzscher, seful institutului economic DIW din Berlin.

In acest moment, liderii politici din UE au acceptat o amanare a negocierilor pana in martie 2017, dar rabdarea lor ar putea lua sfarsit daca Londra va incerca sa traga de timp in continuare, avertizeaza Prouza.

#brexit, #negocieri Marea Britanie UE, #sistem bancar britanic, #acces piata unica UE , #UE