Cheltuielile de consum din UE, cel mai redus ritm de crestere in T3

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 16:58
1443 citiri
Cheltuielile de consum din UE, cel mai redus ritm de crestere in T3

Cheltuielile de consum din UE au crescut in trimestrul al treilea din 2011 cu 0,5% in termeni anuali, fata de avansul puternic de 2,1% raportat in perioada aprilie - iunie, acesta fiind cel mai redus ritm de crestere inregistrat in 2011, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.

"Cheltuielile de consum din UE au crescut pentru al optulea trimestru consecutiv. Totusi, ritmul de crestere a incetinit in perioada iulie - septembrie, comparativ cu trimestrul al doilea, in 21 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Marile economii europene au raportat o deteriorare a evolutiei cheltuielilor comparativ cu trimestrul al doilea, respectiv Franta (-0,5%), Germania (+0,9%) si Marea Britanie (+1%)", se arata in comunicat.

La polul opus, mai multe tari din Europa Centrala si de Est au inregistrat o expansiune solida a cheltuielilor de consum.

Lituania si Letonia au raportat cea mai mare crestere a cheltuielior de consum, de 15,4% si, respectiv, 13,2%, fiind urmate indeaproape de Estonia (+9,9%), de Republica Ceha (+5,6%) si Slovacia (+5,6%). Totodata, cheltuielile de consum au inregistrat o crestere neasteptata in Spania, de 2,5%, si au scazut cu 1% in Italia.

Datele privind cheltuielile de consum sunt exacte

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe s-a realizat pe baza sumelor cheltuite efectiv, nu pe sentiment sau opinii, aceste date fiind ajustate ulterior astfel incat sa reflecte si emiterea cardurilor Visa, preferintele de plata ale consumatorilor si inflatia.

"Spre deosebire de alti indicatori sau alte studii care au la baza sentimentul sau opiniile din anumite sectoare, acest Barometru reflecta cu exactitate cheltuielile de consum reale de pe teritoriul UE, luand in considerare tendinta tot mai mare a consumatorilor de a plati cu cardul, dat fiind ca 1 Euro din fiecare 8 Euro cheltuiti in Europa este platit cu un card Visa", se mai spune in comunicat.

Cheltuielile de consum s-au mentinut la un nivel de crestere acceptabil

"Cheltuielile de consum din UE si-au mentinut un ritm de crestere acceptabil in pofida turbulentelor care au afectat pietele europene in ultima vreme. Desi au raportat cel mai redus avans din 2011, cheltuielile au crescut pentru al optulea trimestru consecutiv", a declarat directorul financiar al Visa Europe, Philip Symes.

Mai mult de un euro din opt se cheltuieste in UE de pe un card Visa, peste 70% din aceste cheltuieli fiind facute de pe carduri de debit. Acest lucru inseamna ca Barometrul ofera in mod unic o imagine completa si de actualitate asupra situatiei cheltuielilor de consum din Uniunea Europeana.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate de pe toate cardurile emise de Visa - de debit, de credit si preplatite. Markit a dezvoltat Barometrul prin crearea unui model care ajusteaza datele brute despre tranzactiile Visa in functie de o serie de factori.

Cum masoara Barometrul nivelul cheltuielilor

Prima data, datele sunt modificate in functie de variatia numarului de carduri Visa emise, astfel incat sa ia in considerare extinderea activitatii Visa. Ulterior, se realizeaza o ajustare pentru a compensa schimbarile in comportamentul de plata cu cardul al consumatorilor. Aceasta se bazeaza pe o evaluare a tendintelor de retragere a numerarului si de efectuare a tranzactiilor la terminalele POS prin carduri Visa.

In final, pentru a lua in calcul inflatia, datele sunt ajustate in functie de modificarile indicelui preturilor de consum pentru a oferi un indicator al schimbarilor reale ale nivelului de cheltuieli pe gospodarie.

Datele Visa se refera la o gama larga de sectoare, nu doar la cel de retail, deoarece cardurile sunt tot mai des folosite pentru efectuarea unor plati precum utilitatile, taxele si impozitele.

70% din tranzactiile din Europa au fost realizate cu carduri Visa

In Europa sunt peste 430 milioane carduri Visa de debit, credit si business. La sfarsitul anului incheiat in martie 2011, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la 1,6 mii de miliarde euro. 12,5% din cheltuielile din Europa au fost facute cu un card Visa si peste 70% din aceste tranzactii au fost realizate pe carduri Visa de debit.

Visa Europe este detinuta si condusa de cele 4.000 banci membre din Europa, care a fost incorporata in iulie 2004. In octombrie 2007, Visa Europe a devenit independenta de noua corporatie globala Visa Inc., cu o licenta exclusiva, irevocabila si perpetua in Europa.

Visa are cea mai mare acceptare la nivel global si Visa/Plus este una dintre cele mai mari retele de ATM-uri din lume care furnizeaza numerar in monedele nationale a peste 200 de tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cheltuieli consum UE, #Visa debit tranzactii , #UE