Comisia Europeana: Din raportul agentiilor de rating lipsesc elemente

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 16:03
1322 citiri
Comisia Europeana: Din raportul agentiilor de rating lipsesc elemente

Comisia Europeana (CE) are mai multe informatii decat agentii de rating privind finantele tarilor membre UE, si situatia nu este atat de sumbra cum o arata rezultatele agentiilor de rating, a declarat, luni, un reprezentant al executivului comunitar, citat de EUobserver.

Purtatorul de cuvant Olivier Bailly a facut aceasta declaratie luni, intr-o conferinta obisnuita de presa, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a retrogradat, vineri noua state din zona euro, inclusiv Franta.

"Avem mai multe informatii decat agentiile de rating si consideram ca din analiza lor lipsesc elemente. Comisia are date actualizate lunar de la statele membre. Primim aceste informatii pe baze confidentiale. Agentiile de rating nu au aceste date", a spus Bailly.

Intrebat de ce Bruxelles-ul nu face publice aceste date incurajatoare, purtatorul de cuvant a afirmat ca procesul ar dura prea mult.

"Nu putem publica in fiecare zi toate informatiile pe care le avem, deoarece am comenta asupra acestora si a reactiei pietelor in fiecare zi. Sunt sigur ca avem lucruri mai importante de facut. Dincolo de comentariile zilnice, trebuie sa vedem imaginea de ansamblu si pentru asta ne aflam aici", a spus el.

Purtatorul de cuvant a notat ca decizia S&P este "foarte ciudata in ceea ce priveste momentul".

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a declarat recent la postul de televiziune Finnish TV ca unii speculatori au profitat de instabilitatea zonei euro. Bailly a explicat insa ca oficialul s-a referit la rezultatele mai bune ale unor licitatii de obligatiuni organizate de Spania si Italia saptamana trecuta si nu la o conspiratie pe pietele financiare.

Moody's, agentie rivala a S&P, a mentinut luni calificativul "AAA", maxim posibil, acordat Frantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agentii de rating retrogradari, #Comisia Europeana retrogradari tari rating, #rating tari SP , #UE