Comisia Europeana preconizeaza amanarea cu un an a reformei agricole

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 08:58
996 citiri
Comisia Europeana preconizeaza amanarea cu un an a reformei agricole

Comisia Europeana preconizeaza amanarea pentru data de 1 ianuarie 2015 a intrarii in vigoare a unei importante parti a reformei Politicii Agricole Comune (PAC) din cauza dificultatilor intampinate in negocierea bugetului pentru perioada 2014 - 2020, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al comisarului pentru Agricultura, transmite AFP.

"Comisia s-a declarat gata sa amane reforma Politicii Agricole Comune pentru 1 ianuarie 2015", a anuntat intr-un comunicat ministrul-presedinte al Flandrei, Kris Peeters. Aceasta informatie a fost confirmata de Roger Waite, purtator de cuvant al comisarului pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

"Pentru prima oara luni, in timpul reuniunii Comitetului special pentru Agricultura, Comisia a confirmat formal ca pregateste o propunere pentru a transforma anul 2014 intr-un an de tranzitie" pentru ajutoarele directe oferite agricultorilor.

Propunerea CE urmeaza sa fie gata "in apropierea Pastelui" si prevede continuarea continuarea aplicarii regulilor actuale, aflate in vigoare, si in cursul anului viitor, insa in baza unui viitor buget UE pentru 2014-2020, conform lui Roger Waite.

Reforma, daca va fi adoptata, prevede in primul rand eliminarea distinctiilor dintre tipurile de productie si diferitele regiuni (principiul convergentei interne) in scopul unei plati unice pe hectar, precum si reechilibrarea situatiei din cadrul UE intre cele 27 de state membre (convergenta externa).

Furnizarea de 30% din ajutor va fi conditionata de respectarea masurilor de mediu, dar si aceasta masura ar putea fi amanata.

#Comisie Europeana reforma agricultura, #Comisia Europeana agricultura Europa , #UE