Comisia Europeana propune un control bugetar strict pentru tarile din zona euro

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 17:48
1101 citiri
Comisia Europeana propune un control bugetar strict pentru tarile din zona euro

Comisia Europeana a lansat miercuri o serie de propuneri privind controlarea bugetelor tarilor din zona euro si supravegherea statelor care primesc asistenta financiara de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Comisia Europeana a prezentat miercuri mai multe propuneri pentru intarirea guvernantei economice in zona euro, conditie necesara pentru ca UE sa poata trece la emiterea de euro-obligatiuni. Executivul european vrea sa poata vedea propunerile de buget ale tarilor din zona euro si chiar sa opereze modificari, in cazul in care acestea nu respecta reglementarile europene.

O alta propunere avansata miercuri de Comisia Europeana prevede supravegherea stricta a politicilor fiscale si economice ale tarilor din zona euro care primesc asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International sau se confrunta cu o instabilitate de ordin financiar. "Pentru a reveni la crestere economica, statele membre sa-si respecte angajamentele privind reformele structurale si sa fie de acord cu o integrare mai adanca a zonei euro", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Odata puse in practica supravegherea tarilor cu probleme si controlul politicilor fiscale din zona euro, cele 17 tari membre vor putea beneficia si de emisiuni de euro-bonduri sau "bonduri de stabilitate".

"Bondurile de stabilitate nu ne vor rezolva problemele imediate si nu pot inlocui reformele necesare in tarile aflate sub presiune", a declarat seful Comisiei Europene. "E important sa aratam opiniei publice si investitorilor internationali ca suntem seriosi cand vine vorba de guvernanta economica in zona euro, atat in ceea ce priveste displiciplina, cat si convergenta, iar bondurile de stabilitate sunt un exemplu in acest sens", a mai spus Barroso.

Sustinatorii euro-bondurilor spera ca o mai stricta disciplina fiscala a zonei euro sa convinga Germania sa accepte euro-obligatiunile. Cancelarul german, Angela Merkel, considera ca o schimbare a tratatelor ar fi o solutie mai buna pentru iesirea din criza decat emiterea de euro-obligatiuni.

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a declarat recent ca euro-bondurile nu vor rezolva criza datoriilor suverane din zona euro, in schimb vor reduce presiunile asupra tarilor care trebuie sa-si reduca datoria publica.

#Euro control bugetar, #zona euro masuri austeritate, #euro bugete nationale control , #UE