Comisia Europeana se asteapta la redresarea economica a UE incepand cu sfarsitul acestui an

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 17:21
2684 citiri
Comisia Europeana se asteapta la redresarea economica a UE incepand cu sfarsitul acestui an

Comisia Europeana (CE) a anuntat astazi ca estimeaza ca masurile de combatere a crizei economice luate la nivelul blocului comunitar in ce priveste restabilirea canalelor esentiale de credit vor duce la redresarea treptata a economiei incepand cu sfarsitul luni 2009.

Noile state membre, care se confrunta in prezent cu o incetinire accentuata a cresterii economice, sunt sprijinite prin fondurile substantiale disponibile in cadrul politicii de coeziune a UE, inclusiv prin mecanismul pentru balantele de plati, care permite Uniunii sa vina in sprijinul statelor membre aflate in afara zonei euro si care au nevoie de asistenta temporara.

In plus, dispozitiile armonizate din domeniul concurentei si al ajutoarelor de stat vor asigura conditii de egalitate pentru companii, a anuntat Comisia, la aniversarea a cinci ani de cand blocul comunitar a acceptat 10 state membre noi din Europa Centrala si de Est.

Uniunea Europeana extinsa a devenit in prezent cel mai mare spatiu economic integrat din lume, reprezentand peste 30% din produsul intern brut mondial si mai mult de 17% din comertul global. Venitul pe cap de locuitor in noile state membre a crescut de la 40% din media vechilor state membre in 1999, la 52% in 2008, in timp ce cresterea economica medie a fost de 5,5% pentru perioada 2004-2008, in raport cu 3,5% pentru perioada 1999-2003.

De asemenea, extinderea a crescut oportunitatile de comert. in 2007, aproape 80% din exporturile noilor state membre au fost directionate catre restul UE. Acelasi efect s-a inregistrat si pentru vechile state membre, valoarea vanzarilor acestora in noile state membre crescand pana la 7,5% din exporturile totale in 2007, in raport cu nivelul de 4,75% cu un deceniu in urma.

Somajul in noile state membre s-a diminuat, ajungand de la cote foarte ridicate la niveluri similare celor din restul UE - in jur de 7% in 2007.

Ingrijorarile din vechile state membre cu privire la migratia masiva a fortei de munca nu s-au concretizat, considera CE, care precizeaza ca, in majoritatea vechilor state membre, numarul lucratorilor migranti nu a depasit 1% din populatia activa locala, permitand compensarea deficitelor de forta de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#redresare economica, #comisia europeana, #forta de munca, #ajutoare de stat , #UE