Companiile private din zona euro au crescut in decembrie

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 14:23
1140 citiri
Companiile private din zona euro au crescut in decembrie

Declinul activitatii sectorului privat din zona euro s-a temperat usor in decembrie, insa recesiunea pare inevitabila din cauza problemelor grave de la "periferia" blocului monetar, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de institutul Markit in randul companiilor europene, transmite Reuters.

Indicele activitatii sectorului privat din zona euro, calculat de Markit dupa un sondaj la care au participat cateva mii de companii, a crescut in decembrie pentru cea de-a doua luna consecutiv, desi analistii anticipau o evolutie negativa.

Rezultatele sondajului sunt insa predominant pesimiste pentru cea de-a patra luna consecutiv, indicand intrarea zonei euro in recesiune.

Markit noteaza ca imbunatatirea indicatorului in decembrie se datoreaza in principal Frantei si Germaniei, in timp ce statele de la "periferia zonei euro" afectate direct de criza datoriilor de stat au probleme grave, rezultatele indicand ferm o contractie economica.

"Este incurajator ca indicele nu a mai scazut. In continuare nu este sigur ce se va intampla de acum inainte. Zona euro sufera, in ultimele trei luni din 2011, cel mai prost trimestru din ultimii doi ani si jumatate, iar datele PMI sugereaza ca economia regiunii s-a contractat in aceasta perioada cu 0,6%", a declarat economistul sef al Markit, Chris Williamson.

Media estimarilor economistilor intervievati de Reuters indica o contractie economica de 0,3% in zona euro in trimestrul al patrulea.

Williamson acuza in principal scaderile puternice inregistrate in privinta comenzilor noi si nivelul foarte redus de incredere din industria serviciilor.

Totodata, el a avertizat ca agravarea situatiei de la "periferia" zonei euro ar putea deraia economiile solide, precum Franta si Germania.

Cu sediul la Londra si sucursale in principalele centre financiare ale lumii, Markit ofera servicii de informatie financiara, analiza si evaluare independenta.

#activitati economice UE, #sector privat zona euro, #criza datoriilor zona euro , #UE