Companiile renunta la fondurile europene din lipsa de comenzi si cofinantare

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 01:13
1347 citiri
Companiile renunta la fondurile europene din lipsa de comenzi si cofinantare

Lipsa comenzilor si obtinerea cofinantarii, mai ales acum, in perioada de criza, a facut ca multi beneficiari de fonduri europene sa renunte la proiecte. Potrivit revistei "Capital", peste 200 de firme, din mai multe domenii, care au depus proiecte pentru bani de la UE au decis sa lase de izbeliste accesarea fondurilor. 

Un exemplu in acest sens este cel al firmei Oltesa Idea, din judetul Ilfov, care a renuntat la proiect la trei luni dupa ce acesta a primit aprobare pentru finantare europeana.

"In actualele conditii, este imposibil sa realizezi un proiect scris cu un an in urma. In ceea ce priveste cofinantarea, bancile sunt la fel de rele ca si piata neagra. Cu 30% dobanda, nu se angajeaza nimeni la astfel de imprumuturi", spune Vlad Olteanu, administratorul Oltesa Idea.

Proiectul acestuia, care viza achizitia a cinci utilaje, avea o valoare totala de 280.000 de euro, din care 160.000 reprezentau fonduri europene. "Acum as avea nevoie de o parte din acestea, dar nu ma pot angaja la planul de dezvoltare a firmei de acum un an si nici sa mai fac angajari", sustine administratorul societatii, citat de "Capital".

Astfel, 100 de solicitanti au renuntat la finantare. Valoarea totala a proiectelor este de 56,5 milioane de euro, din care circa 20 milioane reprezinta fonduri europene. Din cele 100 de cereri, aproximativ 70% provin din domeniul Cercetarii si Dezvoltarii Tehnologice.

Un alt domeniu cu multe cereri de reziliere sau abandonare este cel agricol. Conform datelor "Capital", 53 de beneficiari au renuntat la proiecte, cei mai multi din motive financiare sau administrative. Valoarea totala nerambursabila a proiectelor reziliate din sectorul agricol este de 18,2 milioane de euro, din care contributia UE inseamna 14,6 milioane. 

#cofinantare, #europene, #firme, #fonduri, #ue , #UE