Consiliu european informal: Ce vor discuta liderii UE

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 09:01
1210 citiri
Consiliu european informal: Ce vor discuta liderii UE

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc, miercuri seara, la Bruxelles, in cadrul unui Consiliu European informal, pentru un schimb de opinii despre modalitatile de incurajare a cresterii economice si ocuparii fortei de munca in UE.

Obiectivul principal al reuniunii este pregatirea cat mai buna la nivel politic a deciziilor de la Consiliul European de vara, programat la finalul lunii iunie. "In ultimii doi-trei ani, am constituit o strategie cuprinzatoare pentru cresterea durabila ce cuprinde numeroase elemente-cheie: masuri de gestionare a crizei, consolidare fiscala, reforma procesului de reglementare si reforme structurale in cadrul Strategiei Europa 2020.

Unele dintre aceste elemente au fost mai vizibile (si uneori dureroase), in timp ce altele sunt mai putin vizibile si roadele lor se vor vedea doar in timp. Trebuie sa ramanem pe acest fagas pentru ca nu exista solutii rapide.

Este adevarat, totodata, ca a venit momentul sa punem un accent mai hotarat pe masurile care au legatura mai directa cu incurajarea cresterii economice si cu ocuparea fortei de munca, ca o continuare a reuniunii noastre la nivel inalt din ianuarie, si sa discutam in modul cel mai constructiv idei inovatoare sau chiar polemice", releva scrisoarea trimisa participantilor la reuniunea UE la nivel inalt de catre presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Discutiile din cadrul summitului de miercuri seara se vor concentra pe mai multe sectiuni: politici economice nationale solide (ce constituie baza mentinerii unei strategii de consolidare fiscala favorabile cresterii economice si pentru evitarea derapajelor macroeconomice); politici ale UE purtatoare de valoare adaugata (cu accent pe masurile prevazute in cadrul Actului privind piata unica); masuri de imbunatatire a finantarii economiei (printre care mobilizarea Bancii Europene de Investitii pentru sustinerea mai buna a IMM-urilor si a infrastructurilor-cheie); masuri de consolidare a crearii de locuri de munca (vizand atat politicile nationale, cat si cele ale UE).

In ultima parte a reuniunii care se va desfasura sub forma unei cine de lucru, participantii vor dezbate evolutiile recente din zona euro. In aceasta privinta, este de asteptat ca discutia sa se concentreze pe situatia economica si politica din Grecia.

Dupa alegerile fara un rezultat concludent din 6 mai, Grecia a numit joi un guvern interimar format in mare parte din tehnocrati, a carui misiune este pregatirea noilor alegeri anticipate din 17 iunie. Marti, vicepresedintele CE Olli Rehn a subliniat ca mesajul executivului comunitar va fi acela ca doreste ca Grecia sa ramana in familia europeana si in zona euro.

"Zona euro a stat alaturi de Grecia pentru a depasi toate dificultatile. Vom continua sa facem acest lucru, nu numai printr-un nivel fara precedent al asistentei financiare incluse in cele doua pachete si prin reducerea datoriei, dar si prin multe programe de sprijin si asistenta a caror implementare eficienta depinde de liderii si poporul din Grecia", a spus Rehn. El a adaugat, totusi, ca Atena trebuie sa ramana angajata fata de reforme, Comisia Europeana fiind convinsa ca orice alternativa ar fi mai rea.

La Consiliul European informal de miercuri seara, Romania va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consiliu european informal, #lideri UE crestere economica, #ocupare forta munca lideri UE , #UE