Consiliul European s-a incheiat fara rezultate concrete

Sambata, 16 Martie 2013, ora 10:07
1087 citiri
Consiliul European s-a incheiat fara rezultate concrete

Summitul sefilor de stat si de guvern ai Uniunii Europene, consacrat gasirii unui echilibru intre politicile de austeritatea si de stimulare a cresterii economice, cat si identificarii unor masuri de combatere a somajului, s-a incheiat vineri dupa doua zile de discutii fara sa se obtina rezultate concrete.

"La intrebarea 'de unde provine cresterea economica' raspunsul este increderea, creditul si competitivitatea. Si, in plus, este necesara o politica specifica de ocupare a fortei de munca pentru ca aceasta crestere economica sa se concretizeze in mai multe locuri de munca", a afirmat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

El a subliniat ca, in urma acestei reuniuni, liderii statelor din zona euro se vor intalni separat pentru a analiza situatia economica si evolutiile in perspectiva, intalnire la care nu exista sentimentul "urgentei", relateaza agentia EFE.

Competitivitatea si ocuparea, solutiile cresterii economice europene

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a vorbit despre "dezbaterea substantiala in analiza economiei" europene la acest summit la care subiectul principal a fost obtinerea unei cresteri economice sustenabile prin cresterea competitivitatii si a nivelului ocuparii fortei de munca.

"Trebuie sa combinam politicile de solidaritate cu cele de responsabilitate. Nu trebuie sa alegem una in detrimentul celeilalte, nu se poate contrapune una alteia. Ne trebuie amandoua. Pentru a ajunge la o crestere substantiala trebuie evitate erorile trecutului si sa cream o baza solida si sanatoasa", a afirmat Barroso.

El a negat ca ar fi existat pozitii divergente intre cei 27 in dilema dintre relaxarea masurilor de austeritate si recurgerea la o abordare mai rigida. "Din contra, am simtit ca ei manifesta vointa de face convergente aceste doua abordari".

Un alt punct pe agenda summitului a fost cel referitor la relatiile cu Rusia. "Astazi am avut o dezbatere fructuoasa asupra intereselor si provocarilor noastre comune, cat si asupra modalitatilor de a aprofunda aceste relatii. Trebuie sa gasim solutii pentru diferentele ce ne opun, respectand in acelasi timp normele si valorile noastre", a spus Van Rompuy, adaugand ca la summitul de la sfarsitul acestui an cei 27 vor avea un schimb de puncte de vedere si in chestiunea relatiilor cu SUA.

Cei 27 au mai discutat si despre viitorul summit G8, ce va avea loc in luna iunie, Marea Britanie informandu-si partenerii europeni asupra pregatirilor in curs.

#crestere economica Europa, #combatere somaj UE, #competitivitate Uniunea Europeana, #reforme economice UE , #UE