Consiliul UE a adoptat noi reguli pentru agentiile de rating si cerintele de capital ale bancilor

Luni, 27 Iulie 2009, ora 17:55
1864 citiri
Consiliul UE a adoptat noi reguli pentru agentiile de rating si cerintele de capital ale bancilor

Consiliul de ministri al UE a anuntat ca a adoptat luni mai multe reglementari referitoare la cerintele de capital pentru banci, platile tranfrontaliere si cele prin internet (e-money), agentiile de rating financiar si activitatea de servicii financiare, raportare si auditare, informeaza NewsIn.

Reglementarea privind agentiile de rating urmareste sa asigure ca ratingurile acordate in UE sunt de calitate ridicata si sunt emise de agenti care indeplinesc cele mai stricte cerinte.

Aceasta are la baza faptul ca agentiile de rating au esuat sa reflecte "din timp" in ratingurile acordate companiilor "inrautatirea conditiilor de piata, care au dus la criza financiara", se mai arata in comunicat.

De asemenea, noile masuri asigura ca agentiile de rating evita conflicte de interese in procesul de acordare a ratingurilor sau ca le gestioneaza in mod adecvat si ca ele acorda calificativele in mod transparent.

In 23 aprilie, Parlamentul European a aprobat un nou regulament pentru agentiile de rating financiar, prin care acestea trebuie sa respecte standarde stricte de integritate, calitate si transparenta si vor fi supravegheate constant de autoritatile publice.

Ca regula generala, toate agentiile de evaluare financiara care vor ca ratingurile pe care le acorda sa fie folosite in UE trebuie sa se inscrie la Comitetul autoritatilor europene de reglementare a pietelor valorilor mobiliare (CESR).

Agentiile de rating financiar nu mai pot furniza servicii de consultanta si nici nu mai au dreptul sa evalueze instrumente financiare daca nu au suficiente informatii de calitate pe care sa-si bazeze ratingurile.

Ele trebuie sa dezvaluie modelele, metodologiile si supozitiile-cheie pe care isi bazeaza evaluarile si trebuie sa diferentieze ratingurile pentru produse mai complexe printr-un simbol specific adaugat.

De asemenea, vor fi obligate sa publice un raport anual si sa-si creeze o functie interna pentru trecerea in revista a ratingurilor.

Pe de alta parte, Directiva privind cerintele de capital vine ca raspuns la slabiciunile identificate in urma crizei financiare, raportarile privind aceste cerinte urmand sa fie armonizate pana in 2012 la nivel european.

Aceasta vizeaza intarirea supravegherii pentru grupurile bancare cu activitati transfrontaliere si pentru fondurile cu grad ridicat de risc, imbunatatirea cadrului privind practicile de securitizare, armonizarea cerintelor privind fondurile de capital si instrumentele hibride, introducerea unor reguli privind managementul lichiditatilor.

Reglementarea privind platile transfrontaliere urmareste crearea unei piete unice pentru serviciile de plati in euro, pe care sa nu se faca distinctii intre platile transfrontaliere si cel nationale, ceea ce va duce la economii si beneficii importante pentru intreaga economie europeana, iar cea privind platile prin internet vizeaza promovarea serviciilor e-money, considerate deopotriva inovative si sigure.

Consiliul a mai luat, totodata, o decizie privind crearea unui program care va permite comunitatii europene sa finanteze anumite institutii europene sau internationale, pentru a asigura eficienta politicilor UE in sectorul serviciilor financiare si in ce priveste domeniul raportarii si auditului financiar.

Facilitatea financiara se va cifra la 38,7 milioane euro pentru perioada 2010-2013. 

#agentii, #arting, #banci, #reguli , #UE