Corlatean: Extinderea UE catre regiunea Europei de Sud-Est trebuie sa continue sa fie o prioritate pe agenda Uniunii

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 14:12
1555 citiri
Corlatean: Extinderea UE catre regiunea Europei de Sud-Est trebuie sa continue sa fie o prioritate pe agenda Uniunii

Extinderea UE catre regiunea Europei de Sud-Est trebuie sa constituie, in continuare, o prioritate pe agenda Uniunii, inclusiv dupa stabilirea noii configuratii institutionale la nivel UE, in procesul de constituire a viitoarei Comisii, precum si in definirea agendei de prioritati a Uniunii pentru urmatorii ani, a sustinut ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, la Dubrovnik, unde a participat pe 11 si 12 iulie la cea de-a noua editie a conferintei internationale Croatia Forum.

Conferinta din acest an a avut ca tema principala de discutii procesul de integrare europeana a statelor din Balcanii de Vest, se arata intr-un comunicat de presa.

La conferinta au luat parte inalti oficiali europeni, ministri de externe din statele membre UE si din tarile vizate de politica de extindere, alaturi de invitati din China, Japonia, SUA, Noua Zeelanda.

Evenimentul organizat de catre guvernul croat a fost structurat pe trei sectiuni de dezbateri ce au tratat subiecte, precum "Integrarea europeana a Balcanilor de Vest: similaritati si diferente", "Viitorul politicii de extindere a UE" si "Provocarile actuale pentru valorile europene".

Seful diplomatiei romane a subliniat in context sprijinul Romaniei pentru extinderea UE ca politica a Uniunii care a adus beneficii incontestabile atat pentru statele membre si pentru Uniune in ansamblul sau, cat si pentru noile state ce adera.

"Extinderea a avut si va continua sa aiba un rol major in afirmarea relevantei Uniunii Europene ca actor global", a afirmat ministrul Titus Corlatean.

Totodata, ministrul roman al Afacerilor Externe s-a referit la sprijinul activ al Romaniei pentru continuarea procesului de extindere in raport cu statele europene care au dorinta si capacitatea de a indeplini conditiile, principiile si valorile aflate la baza proiectului european, evidentiind ca Romania reprezinta un exemplu de succes al politicii de extindere, inclusiv in contextul performantelor economice inregistrate in ultimii ani.

Indicatorii macroeconomici ai Romaniei ilustreaza o crestere economica sustenabila

Seful diplomatiei romane a aratat, in acest sens, ca indicatorii macroeconomici ai Romaniei ilustreaza o crestere economica sustenabila si indeplinirea criteriilor europene de disciplina financiara. El a sustinut necesitatea consolidarii procesului de integrare europeana, inclusiv prin finalizarea extinderii spatiului Schengen.

"In contextul avansului pe care l-au inregistrat in Europa tendintele eurofobe si eurosceptice este necesara promovarea la nivel politic a unui mesaj pozitiv, coerent si constructiv cu privire la rolul procesului de extindere si beneficiile acestuia", a afirmat Titus Corlatean.

Ministrul Titus Corlatean a subliniat, totodata, necesitatea afirmarii mai pregnante a sprijinului Uniunii pentru perspectiva europeana a partenerilor sai estici, precum Republica Moldova, care au dovedit angajament constant si obtin rezultate convingatoare pe calea reformelor.

"Republica Moldova a intrat intr-o noua etapa a relatiilor sale cu Uniunea Europeana, prin recenta semnare a Acordului de asociere si a Acordului cuprinzator si aprofundat de liber schimb, documente ale caror prevederi reprezinta in proportie de 75 % acquis comunitar", a mai spus Corlatean.

De asemenea, ministrul roman a mentionat proiectele din mandatul Presedintiei romane in exercitiu a "The South-East European Cooperation Process" (SEECP) - iunie 2013-iunie 2014, avand ca principal scop sincronizarea initiativelor de cooperare din cadrul acestui proces cu eforturile statelor din regiunea Europei de Sud-Est, de indeplinire a standardelor si obiectivelor de integrare europeana si euroatlantica. In context, a prezentat activitatile organizate de Presedintia romana in exercitiu a SEECP, cu accent pe extinderea cooperarii si schimbul de experienta cu statele din regiune in domeniile combaterii coruptiei, reformei sistemului judiciar, cooperarii in domeniul afacerilor interne.

Ministrul Titus Corlatean a aratat ca, pe durata Presedintiei romane a SEECP, acest proces a contribuit substantial la avansarea agendei de extindere prin dezvoltarea cooperarii regionale si consolidarea caracterului inclusiv al SEECP, prin crearea unui cadru care permite participarea Pristinei la activitatile organizatiei.

De asemenea, Presedintia romana a SEECP a solicitat si obtinut in premiera din partea membrilor SEECP, atat membri ai UE, cat si a celorlalti participanti la proces, mandatul clar de a sustine, la Consiliul Afaceri Externe si la Consiliul Afaceri Generale, acordarea statutului de candidat la UE Albaniei, contribuind astfel nemijlocit la decizia pozitiva adoptata la nivel european in iunie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica romania, #extindere ue , #UE