Costuri de imprumut mai mici pentru Spania, Italia si Belgia datorita actiunilor BCE

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:30
1332 citiri
Costuri de imprumut mai mici pentru Spania, Italia si Belgia datorita actiunilor BCE

Fondurile de aproape 500 de miliarde de euro imprumutate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor comerciale in decembrie reduc costurilor de imprumut pentru Italia, Spania si Belgia, compensand lipsa unei solutii la criza datoriilor suverane, potrivit Bloomberg.

Randamentul obligatiunilor Italiei pe doi ani a scazut cu 0,5 puncte procentuale, iar cel al Belgiei cu 0,22 puncte procentuale comparativ cu 21 decembrie, cand BCE a imprumutat bancilor 489 miliarde de euro pe perioada de trei ani.

"Costurile de imprumut pe termen scurt au scazut semnificativ, iar asta ajuta la castigarea de timp. In urma cu sase saptamani parea ca va exista o criza de finantare fara precedent, insa aceasta a fost evitata cu ajutorul BCE", a afirmat directorul diviziei de cercetare a Nomura, Jens Nordvig.

Sub presedintia italianului Mario Draghi, BCE a redus dobanda de politica monetara la minimul record de 1% pentru a convinge bancile, impovarate de expunerea pe datoria suverana a tarilor cu probleme din zona euro, sa continue sa ofere finantari in regiune.

O parte a banilor de la BCE sunt investiti probabil in obligatiuni suverane, a afirmat Fabrizio Fiorini, director de investitii la compania Aletti Gestielle, unde supravegheaza active de 8 miliarde de dolari.

"O parte a sumelor imprumutate de la BCE vor ajunge la tarile de la periferia zonei euro. Asta ar trebui sa permita Italiei si Spaniei sa se imprumute la costuri mai mici, cel putin in primul trimestru", a spus Fiorini.

Italia a vandut la sfarsitul lunii decembrie titluri in valoare de 9 miliarde de euro la jumatate din randamentul de la licitatia precedenta din noiembrie. Tot la finele lunii decembrie, guvernul de la Roma a vandut obligatiuni scadente in martie 2022 la un randament mediu de 6,98%, in scadere de la 7,56% in noiembrie.

Belgia, care a fost retrogradata de Moody's cu doua trepte la 16 decembrie, a imprumutat 2,44 miliarde de euro, mai mult decat intentiona marti, dupa ce costurile de finantare au coborat la minimul ultimelor 18 luni.

Comisia Europeana a inrautatit in noiembrie prognoza economica, iar premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a declarat, miercuri, ca regiunea se afla "in pragul unei recesiuni, a carei dimensiuni nu este inca banuita".

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a anuntat in decembrie ca analizeaza, pentru o posibila retrogradare, ratingurile a 15 tari europene, inclusiv Germania si Franta.

Franta a imprumutat 7,96 miliarde de euro joi, cu scadenta in 2021, 2023, 2035 si 2041, insa la costuri in crestere.

BCE a luat masuri fara precedent pentru a da o mana de ajutor tarilor UE

Intrucat lideri din zona euro nu au reusit sa ajunga la o solutie cu impact puternic asupra crizei din zona euro, BCE a luat masuri fara precedent pentru a impiedica o extindere a crizei. Fondurile de 489 miliarde de euro imprumutate de 523 de banci de la BCE in decembrie au depasit estimarea de 293 miliarde de euro a analistilor consultati la momentul respectiv de Bloomberg.

BCE va oferi o noua serie de imprumuturi pe trei ani la 28 februarie. Un raport de luna trecuta a aratat ca activele detinute de banca a urcat la 2.730 miliarde de euro, in urma acestor imprumuturi.

Banca centrala a cumparat si obligatiuni guvernamentale pentru a limita costurile de imprumut. Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Italiei a depasit 7% in noiembrie, nivel care a determinat Grecia, Irlanda si Portugalia sa ceara ajutor financiar extern, dar s-a mentinut ulterior la 6,9%.

De asemenea, pentru titlurile pe doi ani, randamentul actual al Italiei, de 4,57%, este sub media de 4,69% a ultimelor sase luni si sub maximul de 7,66% inregistrat in noiembrie. Randamentul pe doi ani al Spaniei, de 3,48%, a scazut de la peste 6% in urma cu sase saptamani, noteaza Bloomberg.

#cost imprumut italia, #italia spania cost imprumut, #imprumut record BCE , #UE