Crescatorii de pasari ameninta cu scumpiri de peste 20% la carne

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 17:01
1358 citiri
Crescatorii de pasari ameninta cu scumpiri de peste 20% la carne

Carnea de pui se va scumpi cu peste 20% de la 1 ianuarie 2010, fermierii urmand sa majoreze preturile pentru a compensa anularea subventiilor incepand cu anul viitor, a declarat agentiei Mediafax Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR).

"Dupa ce se vor elimina subventiile la carnea de pui, la 1 ianuarie 2010, producatorii vor majora imediat preturile cu 20-30%. Potrivit normelor europene, subventia de 1,6 lei pe cap de pui se elimina de la 1 ianuarie, iar Guvernul inca nu a stabilit cum vom lucra in continuare", a spus Van.

El a adaugat ca scumpirea de peste 20% a carnii de pui ar urma sa compenseze eliminarea subventiei.

Potrivit lui Van, piata carnii de pui trece in ultima perioada prin cea mai dificila situatie din ultimii ani.

"In doar o saptamana, preturile la poarta fabricii au scazut de la 6,2 lei pe kilogram de carcasa la 5,5 lei. Acest lucru s-a intamplat din cauza evaziunii fiscale in masa.

Intre tarile UE nu se plateste TVA, motiv pentru care importatorii cumpara carnea din afara, o vand aici mai ieftin decat producatorii locali. Sub presiunea acestor importuri, producatorii romani au fost nevoiti sa scada brusc preturile cu peste 10%", a explicat Van, mentionand ca ieftinirea din ultimele zile nu se va regasi in magazine, pentru ca diferenta va fi pastrata de retaileri.

El a mai spus ca la 6,2 lei pe un kilogram de carcasa la poarta fabricii, producatorii de pui abia isi acopereau cheltuielile.

"Daca Guvernul nu va lua masuri urgente cu aceste importuri, nu va avea ce mai incasa nici de la noi. In aceste conditii, o mare parte dintre producatori vor da faliment anul viitor. Deja, multi fermieri au anuntat ca nu mai populeaza de anul viitor, adica nu vor mai avea pui la crestere", a afirmat Van.

Din datele UNCPR, 25% din carnea de pui de pe piata, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri.

#crescatori, #carne, #pui, #scumpiri , #UE