Criza economica va duce la scaderea numarului de imigranti angajati in Marea Britanie

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 14:55
1257 citiri
Criza economica va duce la scaderea numarului de imigranti angajati in Marea Britanie

Numarul muncitorilor straini din Marea Britanie va scadea brusc, in contextul in care companiile se confrunta cu o scadere drastica a cererii de bunuri si servicii, a anuntat Confederatia Industriei Britanice (CBI).

John Cridland, directorul general CBI, a anuntat Comisia pentru Afaceri Interne ca primul raspuns al multor firme la incetinirea economica a fost reducerea fortei de munca, multi dintre cei vizati fiind muncitori straini.

Acesta a mai spus ca multi muncitori imigranti din noile state ale Uniunii Europene (UE) se intorc acasa ca urmare a cresterii somajului in Marea Britanie si a sugerat ca afluxul de forta calificata de munca din afara Europei se va diminua, de asemenea.


"Ma astept ca in noul raport cu privire la nevoia de muncitori calificati sa nu vedem aceeasi nevoie de forta de munca din afara UE, din cauza nevoii de a oferi cat mai multe oportunitati de angajare somerilor britanici. Tot ce sugerez e ca piata se va autocorecta, insa nu vom putea evita o crestere semnificativa a somajului, o consecinta trista dar inevitabila a recesiunii", a subliniat acesta.
Declaratiile au fost facute dupa ce problema angajatilor imigranti din Marea Britanie a dus la o serie de greve de solidaritate cu muncitorii rafinariei din Lincolnshire, care cred ca au fost exclusi pe nedrept din posturi acordate muncitorilor italieni.


Comitetul de afaceri externe a fost anuntat de Serviciul National pentru Sanatate (NHS) ca o treime dintre cei 91.000 de medici ce profeseaza in Marea Britanie, dar numai 16% din cei 33.000 de medici generalisti, provin din afara Uniunii Europene.

Mii de muncitori au participat marti la greve in cadrul centralelor energetice si santierelor de constructii din Marea Britanie, dupa reluarea negocierilor privind solutionarea problemei controversate a folosirii fortei de munca straine.

In SUA, mai multe organizatii americane care se opun imigratiei au lansat o campanie televizata pentru a cere sa nu se permita intrarea pe teritoriul american a 1,5 milioane de muncitori straini calificati.

#somaj, # UE, # imigranti , #UE